top of page

Løsningen på Oslo sitt boligproblem!

Oppdatert: 24. aug. 2021

Ja, jeg tror faktisk jeg har en (kortsiktig) løsning på Oslo sitt boligproblem! Og det er mulig å gjennomføre raskt, med en rask effekt! Tøffe påstander, ikke sant?!

Jeg vet. Og jeg har skrevet tror. I tillegg har jeg satt dette på spissen fordi vår tabloide hverdag krever litt store overskrifter for å nå ut 😉 Når det er sagt så er ideen min så lite spiselig politisk at det ikke finnes noen sjanse for at den blir gjennomført uansett. Men jeg vil likevel dele tankene mine, så får dere som har mer peiling på dette enn meg gjøre en mer dyptgående analyse for å finne ut om dette faktisk kunne virket 😀

Radikale tider krever radikale løsninger ikke sant?Først, hva mener jeg er det største problemet i Oslo?


Det er sikkert flere meninger rundt dette, men slik jeg ser det så er det største problemet mangel på små leiligheter til førstegangskjøpere.

Et problem som bare blir verre og verre, siden politikerne i Oslo ikke tillater mer enn et visst antall små leiligheter i nye prosjekter. I tillegg tar regulering og byggesaker i Oslo rekordlang tid.

Tilbudet er lavere enn etterspørselen.

Ergo vi har et tilbuds problem.

Prisene kan ikke bli lavere før vi får økt tilbudet, alt annet likt.

La meg bare få forenkle dette, for poenget er ikke å gå inn på alle faktorer som påvirker markedet nå. La oss se bort fra alle politiske meninger rundt dette, at alle ikke kan bo i Oslo sentrum etc.

Fakta i dag; - det er flere som ønsker å bo i Oslo sentrum enn de som har faktisk mulighet til det idag, hvis de skal eie egen bolig. La oss også se bort i fra om alle disse faktisk bør eie egen bolig, for det er en helt annen diskusjon, siden de normalt bare bor i en 2-roms i 2-4 år.

Den langsiktige løsningen på dette problemet er selvsagt å bygge flere små leiligheter.

Det vil ta flere 10-år å løse. Kan vi gjøre noe på kort sikt?

Hva kan vi gjøre på kort sikt?


Løsningen:

Skattefritak i 1 år til alle som selger sin sekundærbolig.

Dette er selvsagt så politisk lite korrekt og så lite solidarisk at mange vil fråde bare ved tanken. Skal boligspekulantene (et nyoppdiktet ord som ikke finnes i ordbøkene våre, men som ofte brukes i medier idag - dere skjønner hva jeg mener ikke sant?) tjene ennå mere nå? Nei, ikke på min vakt. Vil de fleste politikere instinktivt si. Så jeg vet at dette forslaget aldri blir gjennomført.

Men la meg bare lufte mine tanker og forklare hva jeg tror ville skjedd om vi skulle gjort dette.


Slik reglene er idag så er all gevinst som er opparbeidet gjennom prisstigning på en sekundærbolig skattepliktig gevinst.

Jo lenger du har sittet på en slik eiendom jo større er den latente skatten. Den trigges når du selger en gang i fremtiden.

Det er mange privatpersoner som idag sitter på 1, 2 og 3 private leiligheter som er leid ut.

Mange av disse kunne helt sikkert tenkt seg å avsluttet dette, men skatteposisjonen deres er så stor på disse boligene at de blir sittende med de, mye lenger enn de kanskje hadde tenkt.

Jeg er sikker på at hvis det hadde blitt lagt inn et spesial unntak i ett gitt år, så hadde mange benyttet seg av denne muligheten.

Det ville da kommet mange små leiligheter ut på markedet innenfor en relativt kort tidsperiode, mange flere enn normalt.

Trolig så mange at det kunne påvirket prisene også, selv om jeg tror etterspørselen er så stor i Oslo at det skal litt til. At flere enn normalt kunne fått seg en mulighet til å kjøpt seg en brukt 2- roms leilighet i dette året er jeg ikke i tvil om.


La oss si at myndighetene hadde fått vedtatt de nødvendige reglene nå i 2021, slik at det for alle som selger en 1-roms og 2- roms (skal små 3-roms være med?) i år 2022 så gjelder de samme reglene som når man selger en primærbolig som man har eid og bodd i minst 12 av de siste 24 månedene. Gevinsten er skattefri.


Hvor mange eiere av sekundærboliger tror du hadde benyttet seg av muligheten og latt utgående leiekontrakter bare gå ut og solgt boligen?

Jeg tror det ville vært mange.

Mange nok til å gi Oslo et kortsiktig pusterom og gitt mange muligheten til å få kjøpt seg sin første bolig. Det er helt sikkert mange faktorer jeg ikke har tenkt på her, for dette er ikke en avansert ide jeg har tenkt på i lang tid. Ideen slo meg igår, og så ville jeg legge den ut der og se hva dere andre tenker.

Jeg vet det ikke blir en realitet, men hva tenker du om tankegangen?

Kunne det funket...?


Fortell meg hva du mener da 😀


Disclaimer: Jeg sitter selv på sekundærboliger og kunne selv tjent på en slik løsning, hvis den ikke hadde blitt begrenset til Oslo Kommune (som jeg mener den burde). Bare så det er sagt, for jeg sier ikke dette for å fremme egne interesser.


Reklame:
Er du nysgjerrig på boligutleie eller vil lære mer om det?
Kjøp boken min Utleieguiden - Boligutleie fra A til Å 


445 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page