top of page

Mobbing på Twitter

Oppdatert: 24. aug. 2021

Lenge var det hjørnet som kalles Fintwit, som mange av oss er blitt så glade i, skjermet for nett troll og regelrett hets. Langt unna det mer generelle på Twitter som er viden kjent for både trolling, hets og verre ting. Selvsagt (men dessverre) var det for godt til å vare. En gang etter sommeren begynte det å dukke opp ulike kontoer som offentlig hadde satt seg som mål å henge ut andre og "ta kontoer" de ikke liker eller like meningene til. Under påskuddet av at Fintwit trengte noen kritikere. Jeg kommer tilbake til det. Det mange av disse i praksis driver med er regelrett mobbing. Selv vil de selvsagt aldri innrømme det. Hvor ofte har du hørt mobbere selv innse og innrømme at de mobber? Sjelden, for ikke å overdrive med å si aldri.

For de som er usikker på hva det er - definisjon av mobbing

Alle sosiale medier og nettet generelt kan fort arte seg som et ekkokammer som bare forsterker det du (tror du) vil se og høre, og bli en selvforsterkende kraft. Dette er skummelt og noe alle bør være klar over. Dette gjelder ikke minst Fintwit, hvor det er lett å bli revet med og når mange mener det samme så blir det fort en "etablert "sannhet". En "sannhet" som ikke er reell og som selvsagt kan være skummel når det er snakk om investeringer.

Jeg er villig til å tro at noen av disse nye kontoene har gode intensjoner i forhold til å ta tak i det faktum at Twitter kan bli et ekkokammer og vil advare andre mot det de mener er feil investeringsråd (selv om ingen gir råd).

Det er greit og ingen ville reagert på seriøse kontoer som saklig argumenterer mot dette og gir en økt bevissthet rundt begrep som "confirmation bias", massesuggesjon etc. Det er ikke slik disse kontoene opererer.

For dette er kontoer som spesielt går etter konkrete Twitterprofiler de ikke liker.

Og nåde de som sier dem imot, da skal de bli neste "offer".

Ved å få med seg andre i sitt syn skapes det et trykk mot de som blir utsatt, som gjør det vanskelig å stå imot, ta til motmæle. Det er da det virkelig blir mobbing.


At noen synes det blir for mye reklame fra de av oss som har skrevet egne bøker som vi vil selge. Det er helt innafor å si ifra om.

At noen synes det blir for mye reklame i form av affiliate lenker til kryptobørser, energiselskap eller annet. Det er helt innafor å si ifra om.

At noen synes det blir feil å hausse opp en aksje eller et annet finansielt aktiva. Det er helt innafor å si ifra om.

At noen er uenig i analysen noen har gjort om et selskap eller en trend eller annet finansielt. Det er helt innafor å si ifra om.

Det er lov å ha forskjellige meninger og det er lov å være uenig. Fintwit blir et bedre sted at saklig diskusjon og meningsutvekslinger. 

Det er måten man sier ifra på som er poenget. Å manipulere bilder av ulike twitter kontoer inn på andre bilder for å lage "morsomme" bilder og quotes som "runkering, årsmøte og leirbål" etc.

Er ikke greit.

Å konsekvent retweete andres tweeter med sure oppstøt som ikke har noe med den andres opprinnelig tweet å gjøre, men åpenbart bare er ment for å latterliggjøre.

Er ikke greit.

Å ta bilder av bioen til folk for å legge ut sammen med usaklig tekst.

Er ikke greit.

Å lage egne kallenavn på Twitterkontoer, bare for å kunne slenge litt med leppa.

Er ikke greit.

Å kritisere andres tenner, utseende eller væremåte. Er ikke greit.

Dette er mobbing og hersketeknikk.

Jeg vet at disse kontoene forsvarer seg med at de bare kødder eller er morsomme. Eller driver med satire, for de som er virkelig utdannet. Dette er bare tull og en særdeles dårlig forsvarstaktikk.


Igjen, har du noensinne hørt en mobber innrømme at det er mobbing?


Dette handler heller ikke om å bli lett krenket, slik det er fokus på i dag. Jeg er ingen tilhenger av rope ut om at man blir krenket. Dette handler ikke om det. Det er et sidespor og tar fokuset bort fra den måten dette skjer på.

Det som verre er, er at måten dette blir gjort på tar fokuset bort på det som (kanskje) opprinnelig var målet. Et kritisk blitt på Finwit og de skyggesidene som finnes der. Det er synd.

For det ville jeg støttet. Jeg klarer ikke å støtte kontoer som åpenbart mobber.


At den som blir mobbet og trakassert svarer tilbake (om enn svaret er for drøyt) rettferdiggjør ikke mobberen og den opprinnelige mobbingen. En meningsutveksling mellom 2 (likeverdige) parter er ikke mobbing.

Når man til stadighet går etter samme person/konto og får meg seg andre i hylekoret, så er det selve definisjonen på mobbing.


Jeg har ikke fått meg meg alt som har skjedd mellom ulike kontoer selvsagt og det er alltid minimum 3 sider av en sak.

Begge partenes sider og omverden som har kunnet stå utenfor å sett fra utsiden.

Jeg akter heller ikke å gå konkret til verks her, selv om jeg har tatt bilder av feeden til de kontoene jeg snakker om, i tilfelle de skulle gå i seg selv og "rydde opp i feeden sin".


Det er heller ikke bare disse kontoene som har ansvar når det blir mobbing.

For å ta den åpenbare analogien fra mobbingen i skolegården så er de like skyldige de som står rundt i ringen og flirer eller heier på den som utfører selve akten.

Det er ringen rundt og flere mot en som gjør det til mobbing. Det er derfor jeg skriver dette innlegget og derfor jeg bruker energi på dette. For vi er alle med på å bestemme hvilket Twitter vi vil ha.

Jeg ser jo hvem det er som liker innleggene til disse kontoene og hvem som følger dem. Jeg skal innrømme at jeg er litt skuffet.

For jeg ser folk der som jeg respekterer og liker. Ikke mange, det er stort sett ukjente kontoer for meg. Heldigvis. Men noen kjente er det der.

Jeg håper alle går gjennom tweetene til de kontoene som mobber og vurderer hver for seg om de mener dette er noe dere selv kan stå inne for. De fleste vet hvem det er. For følger du og liker innleggene til disse kontoene så støtter du dem. Da er du med på å gjøre det til mobbing. Så enkelt er det.

De er ute etter likes og følgere slik at de kan nå ut til flere.


Igår ble jeg kjent med at en Twitter profil sletter kontoen sin, etter det han mener er gjentagende drittkasting og utstrakt mobbing på Fintwit. Dette av flere av de nye kontoene som mener de skal være et kritisk blikk på Fintwit. Da rablet det litt for meg og jeg brukte store bokstaver i en tweet.

For det er få ting som gjør meg mer opprørt enn mobbing av andre. Når jeg gikk gjennom feeden til enkelte kontoer for å ettergå hva som er sagt, skrevet og gjort mot den kontoen og andre, så oppdaget jeg også drittslenging om meg som jeg ikke visste om. Dette har ingenting med min reaksjon å gjøre. Jeg synes faktisk det er bedre om folk mobber meg enn andre. For jeg har tykk hud og kan ta til motmæle. Reaksjonen min kommer mot det jeg opplever som mobbing og trakassering av andre - over tid. Da kommer det til et punkt hvor noen ikke orker mer og slutter. Det endelige beviset på at dette har vært mobbing kom i går da det ble jubel blant enkelte av de nevnte kontoene og følgerne deres. "Endelig, nå er han borte", "mission accomplished" osv. osv. Men tro ikke at det gjør at de skjønner at de har bedrevet mobbing.

Noen spurte hvem disse kontoene jeg var så sur på var. Så jeg navnga 3 stk. Det var min største tabbe igår. Ikke for at jeg nå blir et naturlig mål, det er greit. Tabbe fordi man skal passe seg på klassifisering og generalisering også når det gjelder folk jeg ikke har noe til overs for. Jeg bommet nemlig litt på at en av de 3 ikke er like ille som de andre 2. Jeg fikk forøvrig tips om et par andre jeg ikke har sett som også burde vært hengt ut.


Samtidig er jeg voksen nok til å innrømme at en av de profilene jeg navnga ikke fortjener å havne i samme kategori som de andre ( Da kontaktet jeg vedkommende og ba om unnskyldning. Jeg slettet derfor den tweeten som navnga den kontoen, men ikke den opprinnelige.

Jeg synes fortsatt graden av personlig kritikk er i grenseland hos vedkommende, og bruken av et modifisert bilde er over streken, men jeg lar tvilen komme tiltalte til gode.

Der jeg kommer fra er det en styrke å innrømme feil. For det gjør like vondt hver gang.


Jeg håper selvsagt at de kontoene jeg skriver om skal ta det til seg, i den grad dette når frem til dem. Så kanskje vi kunne fått kritiske blikk uten drittslenging og mobbing.

Det finnes ikke et spor av tvil rundt hva de andre kontoene driver med og synes du dette er morsomt og bare kødding så har du både et annet verdisyn og en annen humor enn meg.


Jeg vil gjerne ha et mangfoldig Fintwit med gode diskusjoner og ulike meninger og jeg har ingen illusjoner om at så mange tusen mennesker skal være enige. Dette handler ikke om å være enig. Det er, som jeg har sagt, måten man opererer på og måten man fremmer sine synspunkter på som avgjør om dette er innafor eller ikke.

Opererer man under alias så stilles det ennå strengere krav til egen integritet når du skal legge ut noe. Ville du lagt ut de samme tweetene, bildene, ordene og setningene under fullt navn og bilde av deg selv?

Så får vi gå inn i 2021 med et håp om at det kan bli et bedre år for sunn kritikk uten mobbing og uthenging.


1 683 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page