Ny strategi for aksjer og aksjefond

Dette innlegget skal handle om de siste månedenes fokus på aksjer og fond og den økte aktiviteten jeg har hatt i aksjemarkedet i det siste. Samt hva jeg har konkludert med og hva jeg har valgt som strategi på veien videre. Dere som er tallnerder og detaljkonsumenter helt ned på minste lille detalj i aksjer eller fond vil kanskje synes dette blir litt overfladisk, men dette er min måte å tenke på. Jeg har brukt de siste månedene på å oppdatere meg på aksjer og fond. Lekt litt med tanken om å være litt mer aktiv, brukt det volatile markedet som har vært siden mars til å kjøpe og selge litt. Tjent litt og tapt litt, men stort sett har det gått greit. Ikke veldig bra, men hvis jeg ser bort fra Hunter Group og mitt store og dårlige timede kjøp av Odin Eiendom C i februar (!) så ligger jeg greit i pluss. Det er interessant og lærerikt ifht. å lære noe nytt og lære mer enn sist gang jeg tradet aksjer. Men den største lærdommen er strengt tatt noe jeg visste fra før.

Jeg er (mye) bedre på eiendom enn på aksjer!

Derfor går jeg nå over til en annerledes strategi for de (tross alt små) verdiene jeg har i aksjemarkedet. Jeg skal fortsette å lese bøker om aksjer, være aktiv på Twitter etc. men jeg skal legge bort tanken om å bygge opp min egen utbytteportefølje innen aksjer nå. Det er mulig det er noe jeg ikke har skjønt med dette (og er åpen for at noen forklarer meg dette), men med de verdiene jeg har i aksjer og fond og det faktum at de fleste selskaper ligger på utbytteyield på 5-10% Så blir de summene som skal komme i utbytte så utrolig små at jeg strengt tatt tjener mer pr. mnd. på en (1) av mine utleieleiligheter. Og når jeg da må leve med risikoen for at jeg kjøper på feil tidspunkt og egentlig ødelegger hele avkastningen på det, så kan jeg heller dytte inn ekstra penger fra eiendom i aksjefond for å få rentes rente effekten. Jeg skjønner den effekten, og jeg skjønner at utbytte reinvestert gir en forsterkning i dette. Men jeg kan selv tjene inn dette og øke spareraten ved å bruke mer tid på det jeg virkelig er god på. Eiendom. Jeg skal ikke bruke så mye tid på hvordan strategi jeg har hatt til nå, for den har vært et "work in progress".

Men en kort versjon kan være greit å få.

Det har vært noe gamling relatert, litt trendfokus, en plan om å kjøpe aksjer jeg forstår (unntatt Hunter) derfor har jeg vært tungt inne i eiendomsaksjer og fond, aksjer jeg skulle kunne "glemme", aksjer som betaler utbytte, så har jeg satt opp noen få fond for månedlig sparing. Nå skrotes alt dette. Jeg begynner på nytt. Har solgt alt som er i pluss. Har solgt de som er marginalt i minus. Ble en dag for sen til å kvitte meg meg BerGenBio (som sank 10% idag), var i pluss igår, men da var ikke planen klar. Nå venter jeg og håper den spretter opp en dag. Så noen aksjer ligger og venter på bedre dager eller tider.

Ny strategi Basert på at jeg skal bruke mest mulig tid på eiendom, investeringer for GEC Holding AS og å utvikle MySpot Living AS videre og til et ennå bedre konsept enn det allerede er nå. I tillegg bruker jeg ledig tid til å bistå min kone i oppbyggingen av hennes nye selskap, så da er det egentlig nok. Et viktig element er at det med denne nye strategien er veldig mye lettere å sitte stille i båten når neste korreksjon kommer. For nå har jeg sittet og ventet på at dette bear rallyet skulle gi seg, så korreksjonen skulle komme og gi meg en god mulighet til å gå all inn igjen, men det skjedde aldri. Så nå planlegges det langsiktig.

Aksjer; selger meg ut av alle aksjer unntatt 2. Skistar som jeg skal beholde. Disse har jeg hatt siden 2014 og de teller egentlig ikke med. De er kjøpt for å få rabatt på skikort i Åre. Sparer 15% på skikort hvert år, i tillegg til at de betaler ut utbytte. Har 113% avkastning her, så den er lett å bare glemme. Jeg skal ha 50K som skal brukes til trading i enkeltkjøp. Altså kun 1 selskap om gangen. Ja, det er risikabelt, men man må opp i litt summer for at det skal være noen mening og at det skal være noe gøy er min erfaring. Hunter Group fyller denne rollen idag og var egentlig planlagt å være en trade, hvor jeg trodde den skulle opp litt før, men jeg har fortsatt troen og nekter å ta 21% tap her 😉 Så inntil videre er jeg long her. Denne delen av strategien er for å tilfredsstille gambler genet. Dette skjer med penger som er en tidligere gevinst. Jeg har råd til å tape dette.

Aksjefond; strategien er som følger:

Denne er delvis preget av noen fond jeg skulle ha med, og tanken bak strategien er enkel.

Jeg går inn i de bransjene/områdene som jeg har tro på kan utvikle seg bedre enn markedet fremover.

Jeg banner i indeksfond kirken. Jeg banner i den menigheten som mener at man kun skal velge de billigste fondene. Jeg gjør dette med vilje og overlegg. Det er mulig jeg blir preget av min erfaring som eiendomsmegler, men hele tanken om at det ikke spiller noen rolle om du gjør en god eller dårlig jobb som forvalter, den appellerer ikke til meg. Jeg har lest mye av det som står i Dine Penger og andre undersøkelser og jeg vet veldig godt hva forbrukermyndighetene mener om aktivt forvaltede fond. Jeg skjønner også at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning. Likevel så betaler jeg heller 1,92% i forvaltningsfee til noen som gir meg 20,64% avkastning istedenfor noen som kun tar 1,50% og leverer 3,15%. Det siste fondet får 5 i terningkast i Dine Penger, det første får 3. Da kan du heller bruke terningen til å spille yatzy spør du meg. Mener du virkelig at Skagen M2 her er et bedre sparevalg?

Så er det utenfor sakens betydning at jeg når jeg vet det jeg vet nå ville valgt det siste fondet her. For det handler om forvalterer. Når vi først er inne på eiendom så kan jeg fortelle at jeg

har valgt å droppe eiendom fra min fremtidige aksjefondsportefølje. Jeg er så tungt eksponert innen eiendom at jeg strengt tatt ikke trenger eiendom på aksjefronten. Jeg sitter i Odin Eiendom C frem til Balder, Sagax, Pandox og co har fått sin normale og riktige markedsverdi og da tror jeg fondet vil være tilbake slik at jeg kan selge meg ut, uten tap. Nok om det. Det var min lille "rant" mot indeksfondmenigheten. Og den flinkeste jeg vet om på twitter innen eiendom er en av dem - så sorry, ikke personlig ment, jeg støtter deg i tankesettet bak å bare velge noe lett, men jeg kjøper ikke alt 😀 Tilbake til strategien. Global: Joda jeg legger 20% her av samme grunn som alle andre. Følge verdens indeksen. Bærekraft/Energi: Jeg vet at prisene på bærekraftsaksjer har gått veldig siden 2018, men jeg tror verdens fokus på dette vil fortsette. Verden vil jobbe mot mer ESG vennlige energiløsninger. Jeg vet ikke hvilken løsning som blir vinneren, derfor er et fond som er spredt på mange ulike løsninger en god løsning mener jeg. Norden: Jeg tror de nordiske landene har veldig gode forutsetninger for å være blant vinnerne også på selskapssiden i årene fremover. Vi har et mer forutsigbart politisk klima og vi er litt mer siviliserte her oppe. Mer penger går inn i start-ups nå og det begynner å gro godt rundt de nordiske børsene.

Teknologi/ Gaming: Er en velkjent megatrend. Jeg er enig og tror den fortsetter til tross for at bransjen har steget mye. Det kan selvsagt være risikabelt, men jeg velger å ta sjansen. Sjømat: Verden trenger å spise mer fisk. Oppdrettslaks var på listen min på enkeltaksjer. Nå får noen som kan å velge riktige selskaper ta seg av jobben. Bransjen er jeg sikker på blir viktig i fremtiden. Så slipper jeg å velge mellom Grieg, Mowi og Salmar.

Da kommer det endelige svaret. Den ferdige strategien med eksakte fond.

First Norden Fokus:

Jeg har fått veldig tro på Th Nielsen og hans investeringsmodell så det var naturlig å ta med dette fondet. Ellers forklarte jeg over om hvorfor jeg tror sektoren her er interessant. Handelsbanken Bærekraftig Energi: Et fond som jeg har hatt i lengre tid (2 år) og som har prestert bra. Det har også vist en svært god evne til å hente seg inn igjen etter korona. Jeg tror dette vil fortsette å prestere også fremover. Handelsbanken Global Index Crit A1: Fulgte magefølelsen min og fondet sin tilnærming til ESG aksjer innen sin indeks slik at dette ble valgt foran KLP AksjeGlobal Indeks V som er det fondet som Dine Penger anbefaler med en 6'er. HB har levert 19,41 mot KLP sin 18,73 (og ja dette kan variere) siste 12 mnd. men får bare en 4'er fordi de har litt høyere kostnader. Du hadde likevel tjent mer det siste året på å være i HB sitt fond. Så får fremtiden vise hvem som har rett. Holberg Triton A:

Et fond som er spesialisert på Sjømat. De ble hardt straffet under koronakrisen, men har hentet seg litt inn, men ikke helt. For meg er det en fordel når jeg skal inn nå. Fondet har gått ganske jevnt de siste årene, uten veldig mye stigning, men jeg tror på sektoren og har sett gjennomganger fra Holberg med deres strategi og liker tanken og eksponeringen både i Norge og utlandet. Satser på at dette skal gå bedre på sikt. TIN Ny Teknikk A Her må jeg takke Nordnet for at jeg kom over dette fondet, men etter å ha gått gjennom strategien og tankesettet for hvordan de jobber var dette en optimal miks i min portefølje. De jobber både innen teknologi og innen helse. Jeg vurderte lenge å ha et helsefond, men etter å ha funnet dette så droppet jeg det. De velger kun å investere i selskaper som allerede har vist at de kan levere cash-flow og satser ikke på rene vekstselskaper uten inntjening. Jeg vet at de sistnevnte har levert enorm avkastning i form av stigning de siste årene, men jeg synes det passer bedre for min langsiktige sparing å ha noen som kjøper selskaper som produserer cash-flow. Jeg er tilhenger av cash-flow - kontantstrøm. Så det var min nye aksjefondstrategi. Jeg er klar over at noen selskap fra TIN kan være med også hos First Norden, men det går bra. Jeg er også klar over at dette kan gå dårligere enn å bare være i et globalt indeksfond. Men det blir mer spennende og litt mer interessant å se an utviklingen i de ulike fondene - synes jeg. Og jeg synes det er viktig å gjøre ting på sin måte. Jeg velger uansett langsiktighet å ha litt cash, for jeg skal ikke være helt tom, hvis aksjemarkedet tar til fornuft og skjønner at vi egentlig er i mer trøbbel enn mange tror. NB! Dette er ingen kjøpsanbefalinger. Dette er kun mine tanker og mine valg. Gjør dine egne vurderinger for dine investeringer.

Jeg gleder meg til å se kommentarer og innspill på min nye strategi og min nye portefølje. Jeg gleder meg til fortsettelsen i aksjemarkedet - god helg 😀

1,029 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
 

Subscribe Form

+47 48229334

Huldervegen 71, 7056 RANHEIM
Trondheim, Norway

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter

©2020d by palrestad. Proudly created with Wix.com