Oppdatering av aksje og fondsporteføljen

I juni laget jeg meg en strategi som skulle være langsiktig for mine aksje og fondinvesteringer. Det kom til å ta litt tid å innføre den, for jeg satt med en del posisjoner som jeg ikke ønsket å gå ut av med en gang. Underveis til jeg fikk på plass de nye fondene så ble det gjort noen mindre justeringer for aksjedelen. Jeg er veldig fornøyd med hvordan den strategien har fungert, men jeg velger likevel å gjøre noen mindre endringer på denne strategien nå.

Så tror jeg det er viktig å understreke at dette er langsiktig for meg, som er 2-3 år. 
Dette er ikke for pensjonssparing eller 10-20 års lang horisont.
Jeg sparer langsiktig innen eiendom og det er stabilt og ekstremt langsiktig derfor ønsker jeg innen aksjer og fond en høyere avkastning og derfor vil jeg ha en høyere risikoprofil for å kunne prøve å oppnå en høyere avkastning enn indeksen.

Hvis du ikke har lest det forrige innlegget så ligger det her - ny strategi Dagens innlegget bygger videre på det forrige og jeg ønsker ikke å gjenta alt det jeg skrev da. Hovedpoenget med endret strategi var å gå over til mer fond og mindre aksjer, slik at dette skal gå mer av seg selv med faste sparebeløp hver måned.

Den oppdaterte strategien baserer seg fortsatt på at jeg skal bruke mest mulig tid på eiendom og minst mulig tid på aksjer.


Jeg skiller mellom de 2 forskjellige kontoene jeg har hos Nordnet.

Aksjekonto:

Her er det skjedd noen endringer underveis for jeg har kjøpt noen aksjer og ønsket å teste ut litt flere finansielle verktøy som har havnet her fordi jeg ikke kunne kjøpe dem på ASK og andre fordi jeg ville ha de samlet sammen den langsiktige kjøpt og glemt aksjen - Skistar.

Skistar +168% Skal beholdes for evig. Jeg har hatt Skistar siden 2014. De er kjøpt for å få rabatt på skikort i Åre. Sparer 15% på skikort hvert år, i tillegg til at de betaler ut utbytte.

Har 168% avkastning her, så den er lett å bare glemme. BEWI -9%

Jeg kjøpte meg inn i dette selskapet to dager etter det kom på børs, altså på ATH og ligger allerede 9% i minus, men dette er et selskap fra Trøndelag og jeg vet hva de driver med og kjenner produktene. Jeg har kjempetro på dette selskapet og er veldig langsiktig her. Vet hvem som står bak selskapet og har stor tillit til gründer, eiere og ledelse. BITCOIN XBT (ETF) -4% Dette var min start på å sjekke ut kryptovaluta, ihvertfall eksponering mot kursen til krypto. Jeg har ikke noe teknisk grunnlag for å ha troen på Bitcoin, men jeg tror det kan bli bra fremover, så jeg har nettopp bestemt meg for å øke eksponeringen direkte i kryptovaluta, og skal satse totalt 50k direkte i kryptovaluta. Pengene er ført ut fra ASK konto og til normal bankkonto, så skal det videre til en kryptobørs over helgen.

Jeg skal skrive et eget innlegg om det jeg har lært om krypto og BTC. Foreløpig består min kryptobeholdning av 12k kjøpt/ervervet hos den norske kryptobørsen MiraiEx.

Hvis du er nysgjerrig på Bitcoin og krypto så kan du lese litt mer om det her - Bitcoin BerGenBio -32% Gikk fra å være et sjansespill under korona til å bli et lite langsiktig bet i forhold til om de vil lykkes med sin kreftmedisin. Jeg har troen på selskapet og summen er så liten at jeg har beholdt den for å se. Ren gamling. Realty Income Corp. (O) -2.64% Var en del av en kommende utbytteportefølje for å teste ut utbytte selskaper. Ble beholdt som en del av en fremtidig utbytteportefølje. Læring om REITs. De betaler ut månedlige utbytter, så den gir 4% løpende avkastning. ishares Gold Trust (ETF) -0 Første forsøk på å være eksponert mot gull. Hovedsaklig for læring og det å bidra til diversifisering av porteføljen ifht. ulike aktivaklasser.

For deg som ser denne porteføljen og synes den mangler en rød tråd, så er jeg helt enig.

Det er ingen rød tråd her.

Men slik blir det værende på denne kontoen fremover. Den skal glemmes for lang tid.

ASK konto; strategien er som følger:


Planen er hele tiden å ha ca. 50K som skal brukes til trading i enkeltkjøp.

Altså kun 1 selskap om gangen.

Hunter Group fyller fortsatt denne rollen idag. Skulle være en kortsiktig trade, men jeg bommet så jeg venter fortsatt (sammen store deler av Fintwit) på at den skal være litt nærmere 0 og så går jeg ut, men inntil videre så venter jeg.

Fond strategien er nesten identisk slik den var. Det er gjort 1 endring.

Holberg Triton går ut og blir erstattet med BGF Next Technology A2 USD

For de som lurer på hvorfor jeg ikke har eiendom i min aksjefondsportefølje er bakgrunnen for det at jeg er tungt nok eksponert innen eiendom ellers.

Global index - Handelsbanken Global Index Crit A1: Har bare fulgt magefølelsen min. Fondet sin tilnærming til ESG aksjer innen sin indeks gjorde at dette ble valgt foran KLP AksjeGlobal Indeks V. Bærekraft/Energi - Handelsbanken Bærekraftig Energi: Et fond som jeg har hatt i 3 år. Veldig godt fornøyd. Har vurdert om jeg skulle endre vektingen på dette, og øke eksponeringen her, men har valgt å være stabil. Norden - First Veritas:

Valgt pga. Thomas Nielsen og hans investeringsmodell.

Teknologi/ Gaming - TIN Ny Teknikk F

Hadde frem til nylig TNT A, men valgte å bytte ut dette med F siden jeg ikke får kjøpt mer i A fondet. Teknologi/ fremvoksende markeder - BGF Next Technology A2 USD

Helt nytt fond for meg. Anbefalt av en venn og siden jeg skulle øke teknologi andelen så tok jeg en rask sjekk og så har jeg valgt å integrere dette i porteføljen.

Til høyre ser du status pr. idag. Siden fondene har utviklet seg ulikt og jeg nettopp har begynt å føre inn BGF Next, så er ikke status på kontoen nå helt likt strategien, men sparebeløpene hver måned er iht. strategien. Og så vil jeg gå inn i BGF fordelt utover den neste måneden og være ferdig i slutten av november.


Sjømat er tatt ut. Jeg har mer tro på teknologi og utvikling fremover det neste året, så jeg velger å ta ut Holberg sitt Triton fond, som jeg tror vil få en mer flat utvikling fremover. Verden trenger fortsatt å spise mer fisk, men jeg stoler på at jeg får nok fiske eksponering gjennom FIRST Veritas og deres beholdning i Salmar og Bakkafrost. Jeg vet at jeg er ganske tungt lastet med Tech fond nå, men det er med overlegg. Jeg tror fortsatt vi vil oppleve en dreining av kapitalen mot Teknologi og ESG aksjer. Siden jeg ikke ønsker å bruke tid på å prøve å finne dem selv, velger jeg fond jeg har tro på at kan gjøre en god jobb for meg på dette. Dette er selvsagt med en stor risiko siden mange av disse fondene har gått veldig mye så langt iår, men i mitt hode er det risiko over hele markedet nå og jeg skal uansett ikke selge hvis det butter, så da har jeg troen på disse fondene når det snur igjen.

Totalt ser det da slik ut nå:

Jeg går ikke inn på indeksfond debatten her. Jeg synes The Dividend Story beskrev dette godt her - Indexhetsen


Indeksfond er for kjedelig for meg. Det passer ikke min risikoprofil og det passer ikke med tidshorisonten jeg har.

Jeg synes det er viktig å gjøre ting på sin måte og dette er min måte.

Jeg mener overhodet ikke at du skal gjøre som meg. Jeg deler bare mine tanker og hva jeg gjør, så håper jeg du finner din egen strategi.


Frem mot valget i USA nå så velger jeg å sitte på en god del cash.

Jeg registrerer at eksperter som kan svært mye mer enn meg ikke klarer å bestemme seg for om det blir ruglete eller ikke før, under og etter valget, så jeg velger å ha litt tørt krutt for å benytte muligheter som evt. dukker opp.


NB! Dette er ingen kjøpsanbefalinger. Dette er kun mine tanker og mine valg. Gjør dine egne vurderinger for dine investeringer.

God helg 😀

628 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
 

Subscribe Form

+47 48229334

Huldervegen 71, 7056 RANHEIM
Trondheim, Norway

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter

©2020d by palrestad. Proudly created with Wix.com