top of page

Veien til månen er lang...

I 2021 avsluttet jeg mitt forrige blogginnlegg om kryptovalutainvesteringer med - Bitcoin to the Moon. Et, i kryptoverden, kjent utsagn som omtaler at verdien av en investering skal gå rett til værs. Skyhøyt. Ja, rett og slett helt til månen. F.eks."Bitcoin to the moon!"

Det skulle vise seg at veien til månen ble lengre enn planlagt 😊

Idag deler jeg noen tanker om hva som har skjedd siden sist, og hva jeg tenker videre.


For nye lesere;

Jeg er overhodet ingen kryptoekspert. 
Jeg synes bare teknologien og utviklingen rundt investeringer innen kryptovaluta er spennende. Jeg tror at kryptovaluta i en eller annen form er en del av fremtiden. Derfor forsøker jeg å følge med, lære meg nye ting underveis og samtidig investere en del av våre midler i denne aktivaklassen.
Det er ikke noe nytt i forhold til meg og mitt primære fokus. Jeg bruker 95% av tiden min på eiendomsinvesteringer. Så ikke ta dette som noe råd eller som læring. Ta det som ren underholdning fra en som er litt over snittet interessert i en ny teknologi og som ønsker å dele det jeg lærer underveis. På en folkelig måte. Uten å være for teknisk avansert.
Så til deg som er veldig inn i kryptovaluta og leser dette.
Unnskyld for mitt enkle språk og eventuelle feilslutninger basert på det faktum at jeg ikke går veldig ned i dybden på dette. Dette er min oppfatning og mine erfaringer.

I oktober 2020 skrev jeg mitt første blogginnlegg om kryptovaluta:


Det fulgte jeg opp med et nytt innlegg 8. april 2021:


Den gangen trodde jeg at Bitcoin (BTC) sitt bullrun skulle vare til enten desember 2021 eller sommeren 2022. Bitcoin skulle til USD 100.000.

Så feil kunne man ta. Jeg og mange andre.

Jeg hadde knapt skrevet det siste innlegget før Bitcoin sin kurs (og de fleste andre) gikk i stikk motsatt vei enn månen. Kursen ble grovt sett halvert fra april (USD 60.000) til juli 2021 (USD 30.000). Den gikk ikke helt ned til 30.000, men ikke langt unna. Men så gikk det opp igjen og jeg og alle andre trodde at vi var "back on track". Jeg siktet mot BTC USD 100.000 - da skulle jeg ta litt gevinst. I ettertid er det veldig lett å se at jeg selvsagt skulle tatt gevinst i løpet av høsten 2021. I november 2021 fikk vi all time high (ATH) på ca. USD 66.000. Jeg hadde mye mer kapital inne enn det jeg skulle sitte med langsiktig. Vi var opp 50-60% på ulike kontoer og i ulike produkter. Noen av dem tenkt som kortsiktige trades. Selvsagt skulle jeg tatt gevinst. Men jeg hadde lest så mye om at alt for mange tok gevinst for tidlig og i tillegg var en stor del av investeringene mine langsiktige. Jeg så på meg selv som en HODLer. Et kryptobegrep som er en omskrivning av å holde. Hold. As in "Hold on for dear life".

Jeg taklet dårlig kombinasjonen langsiktig HODLer og kortsiktig trader.


Mye har skjedd siden dette.

Men en ting har ikke endret seg.

Mitt langsiktige fokus.

Min langsiktige tro på at vi igjen skal se økte BTC kurser og økte verdier innen kryptovaluta. Jeg har ikke solgt en eneste andel av min kryptoportefølje. Det som skulle bli kortsiktige investeringer er blitt langsiktige investeringer.

Jeg har ikke solgt disse heller. Av den enkle grunn at jeg fortsatt tror at når dette snur, så snur det fort og jeg klarer ikke å time dette. Jeg klarer heller ikke å finne andre investeringer som kan gå så fort opp som en kryptovaluta når den er i et bullrun.


Jeg har tenkt lenge på å skrive et nytt innlegg, men har ikke prioritert det før nå. Det er ikke, som mange tror, fordi jeg har solgt meg ut. Eller at jeg har sluttet å følge med. Snarere tvert imot. Det har skjedd mye siden sist. Jeg har også gjort en liten reise innen NFT'er, men det er verdt et eget blogginnlegg senere. Jeg er ikke mindre positiv til kryptovaluta enn før.

Jeg har bare vært opptatt med mye annet. Og i et bear market så venter man bare. Fokuset på andre ting. Men jeg har lært utrolig mye. Kryptovaluta har hjulpet meg å bli en bedre investor.

Jeg har tidligere slitt veldig med å takle nedganger. Altså det å se investeringer gjort innen aksjer eller lignende gå ned. Jeg har ofte tatt tapet og gått videre. Jeg har heller ikke klart å ta tap tidlig nok. Kanskje skulle jeg gjort det også med noe av kryptoinvesteringene våre.

Det er en annen sak. Men det å takle røde tall har gjort meg til en bedre investor.

Samtidig har jeg lært at det sjelden er lurt å bli for emosjonelt engasjert i noen investering. Ikke forelsk deg i en aksje. Er et kjent uttrykk.

Det samme gjelder eiendom. Det samme gjelder også kryptovaluta.

Jeg har feilet på begge de to siste. Da slutter du å tenke rasjonelt på investeringen. Det er aldri smart.

Å ha troen er bra. Det er noe annet enn å forelske seg.

Jeg var vel farlig nær noe du kan kalle en forelskelse i BTC. Ihvertfall var jeg på et nivå hvor det meste av den rasjonelle delen av hjernen var slått av.

For det var jo egentlig aldri noe spørsmål om BTC skulle ned igjen. Det var når. Det jeg (og de fleste andre) bommet på var timingen. Bitcoin kursen har gått i 4 års sykluser helt siden den ble lansert i 2009.

Med en topp i desember 2013. Ny topp i desember 2017.

og nå den siste toppen i november 2021. Vi var jo egentlig "on-track" bortsett fra at den toppet i november isteden for desember.


Disse 4 års syklusene henger normalt tett sammen med BTC sin halveringssyklus. Ca. hvert 4. år blir gevinsten "minerne" får for å fremstille 1 BTC halvert (uten at jeg har tenkt å gå i detalj på dette nå).

Hvorfor var det ikke da flere som forutså den nedgangen som kom?


Det var mange grunner til det, men de største var (slik jeg oppfattet det):

  1. snakk om en forlenget syklus. Syklusene har vært i ca. 4 år, men noen snakket ut om at de trodde syklusene kom til å bli mer langvarig fremover. Så sommeren eller høsten 2022 var nevnt som mulige topper.

  2. USD 100.000. Så mange BTC entusiaster var så sikker på at kursen skulle over 100.000 før den toppet.

  3. Institusjonelle investorer hadde kommet inn i kryptovalutaer og spesielt BTC. Dette skulle føre til økt kurs, økt interesse og forlenget syklus.

Nå i ettertid er det lett å konkludere med at ikke noe av dette skjedde.

Det er faktisk slik at jeg er litt irritert på meg selv. For at jeg ikke solgte meg ned i god tid før nyttår 2021. Nettopp pga. at de institusjonelle investorene hadde kommet inn i bransjen. For disse satt på veldig gode gevinster og det er normalt for mange fond å sikre seg en gevinst før årsslutt. Sikre resultatene for fondet og sin egen bonus.

Jeg visste om disse mekanismene.

Enkelte kryptomiljøet hadde advart mot dette.

Jeg reagerte for tregt, for jeg trodde det holdt å gjøre det i 1. eller 2. uke i desember.

Når den tiden kom, så hadde kursen allerede sunket så mye at jeg satt og ventet på et julerally...

Ja, jeg vet.

Når du leser alt dette nå så ser du hvor irrasjonelt mange av de tankene jeg hadde var.

Det er derfor jeg skriver dette til deg nå.

Jeg har lært.

Kanskje du kan lære noe også.

For det kommer trolig til å skje igjen.

Jeg hadde store gevinster, på flere investeringer, på flere steder. Jeg burde sikret noe av dette. Uansett om jeg skulle holde på det meste langsiktig.


Det meste jeg har investert i kryptovaluta har jeg gjort via børsen Firi (tidligere MiraiEx).

Men noe av det kortsiktige har jeg gjort via andre instrumenter. Hos Nordnet.

Kona og jeg hadde i august 2021 opprettet en ny Zerokonto. Satt inn 100.000,- NOK i 2 produkter hos Nordnet som tracker ETH og BTC kursene. Det skulle være en kortsiktig trade. Jeg skulle "bare doble" pengene.

Det er jo helt sprøtt å tro at man kan gjøre det på noen måneder. Men kryptovaluta har slike raske bevegelser så du tror at det er mulig. Vi var i 160.000,- NOK i midten av november. Og jeg husker tallet. 60% gevinst.

Jeg visste fram Nordnet app'en til kona. Hun var imponert. Lurte på om vi ikke skulle ta litt gevinst?

Jeg: "nei, ikke ennå. Vi skal ha litt mer. Den skal stige nå frem mot jul."

Idiot. Nå står dette i ca. 55.000,- NOK. Vi sitter på alt ennå. Det ble ingen kortsiktig trade. Så har Nordnet gjort det umulig å kjøpe disse produktene, så jeg har ikke hatt mulighet til å trade dette. For hvis jeg selger, får jeg ikke kjøpt tilsvarende på nytt. Derfor sitter vi helt i ro.

Men dette er jo ikke kryptovaluta tenker du. Du får ikke kjøpt kryptovaluta på Nordnet.

Riktig.

Jeg påstår ikke det heller, men dette er et godt bilde på hvordan kryptovaluta har utviklet seg. For når de institusjonelle investorene kom inn i bransjen så var det delvis via leverandører som laget kunstige produkter som speiler kursene i de underliggende kryptovalutaene produktene er laget på. Det kryr av slike produkter der ute.

Jeg var skeptisk til dette.

Jeg tror ikke det er en fordel for BTC kursen at det plutselig var mulig å kjøpe futures på BTC kursen eller å shorte kursen.

Før måtte du fysisk inn i den digitale blokk-kjeden for å kjøpe kryptovaluta og bli eksponert for kursen. Nå kan du slippe å kjøpe en eneste kryptovaluta, men likevel bli eksponert for kursen gjennom x-antall selskap og ulike produkter. Jeg kan alt for lite om dette, men jeg sliter med å se at dette skal være positivt for kryptovaluter på sikt. Jeg har hørt at disse institusjonene må kjøpe BTC selv, for å ha som backing på alle sine produkter, men jeg sliter med å tro at dette blir det samme som om alle som skulle vært eksponert for BTC kursen måtte kjøpt ren BTC.

I stedenfor å bli oppfattet som en "hedge" mot inflasjon og være en "trygg havn" i usikre tider, har BTC blitt plassert i samme kategori som høyrisiko tech aksjer, vekstaksjer uten inntjening og andre risikable finansinstrumenter.

Jeg påstår ikke at BTC eller annen kryptovaluta ikke er høy risiko. Men BTC oppstod i kjølvannet av finanskrisen i 2008 og skulle være en motpol mot tradisjonell finans og alt det den stod for. Når pengetrykking førte til inflasjon og synkende verdi for normale "FIAT" penger (les mer i mitt første innlegg om du ikke vet hva FIAT er) skulle BTC sikre verdiene dine. Det var ihvertfall noe av grunntanken.

Nå er BTC kursen og SP500 kursen svært korrelert.


Dette ble en skikkelig smell for meg. Jeg var forberedt på den nedgangen som vi nå har i aksjemarkedet. Jeg satt med en kontantdel på ASK konto, på sparekonto, i selskapet vårt. Ja, til og med på egen pensjonskonto satt jeg i cash. Forberedt på tøffe tider og gode kjøpsmuligheter. Men investert 100% innen kryptovaluta.

Ikke en eneste ledig krone av det som er tenkt allokert til kryptovaluta. Derfor har nedgangen vært stor. Tøft.

Selvsagt er det tøft å se tidligere gode gevinster fordufte og så i tillegg så forsvinner deler av hovedstolen, så tallene ble bare rødere og rødere.

Men, som sagt. Lærerikt.

Heldigvis så satt vi på en del cash så vi har gjennom sommeren kjøpt mer eksponering for kryptovaluta.

Jeg har en spareavtale hos Firi som kjøper kryptovaluta for meg hver uke.

Ekte DCA.

Heller det enn å tippe Lotto.


Når det gjelder Firi så er jeg ikke 100% habil. REKLAME/Disclaimer:

Jeg eier aksjer i Firi og jeg er en glad og fornøyd kunde som deler vervelenker hvor du kan få bonus i form av kryptovaluta hvis du registrerer deg. Det kan du gjøre her.


Jeg har tidligere skrevet en Twitter tråd om hvordan du kan investere i ikke noterte aksjer, som. f.eks Firi. Den kan du lese her.


Hvorfor har jeg kjøpt aksjer i Firi?

Jeg har jo veldig tro på kryptovaluta som en del av fremtiden.

Jeg har tro på en nordisk handelsplass som gjør det enkelt for folk å kjøpe krypto.

Det gjør Firi.

Alle de som har beveget seg inn på internasjonale kryptobørser som Kraken og Binance eller tilsvarende, vet at dette kan virke skremmende og for avansert for mannen i gata.

Det er fordi det er det.

Jeg kjenner mange som ville gitt opp kryptovaluta hvis de hadde blitt sendt inn på Binance og skulle klart seg alene der.

Du må være over snittet interessert bare for å klare å kjøpe deg kryptovaluta. For ikke å snakke om hvis du skal trade eller ha noe annet enn BTC eller ETH.

Firi gjør dette enkelt. Nordmenn er enkle. Derfor tror jeg Firi vil stå igjen som en av vinnerne i Norden. Hvis du ser tilbake på gull rushet i USA så var det ikke gullgraverne som ble rike. Det var de som solgte skuffer, hakker, spader og utstyr. Leverandørindustrien. Det er det Firi gjør for kryptovaluta i Norden.

Derfor tror jeg det er lurt å eie en liten del av en kryptobørs.


Hva skjer fremover nå da?

Skal vi til månen igjen?

Om vi ikke skal til månen så tror jeg Bitcoin kommer tilbake. Jeg tror vi får et nytt bullrun.

Når det skjer aner jeg ikke.

Men det kan være greit å vite at neste gang Bitcoin har en halving er i 2024. Tidligere har kursen nådd en ny topp innen 1,5 år etter dette. Så en gang i 2025 kanskje.

Det er lenge å vente. Ikke sant?

Men husk at kursen går aldri i en rett linje, rett opp. Så vi må bevege oss oppover, med små og store korreksjoner hele veien for å nå dit.

Vi har nå vært i bear marked ganske lenge og beveget oss nedover og sidelengs en god stund. Det kan nok fortsette en stund til, med tanke på situasjonen ellers i de finansielle markedene. Men ikke bli overrasket om kursen begynner å bevege seg så snart inflasjonsspøkelset avtar eller markedet vurderer at resesjonen allerede er ferdig priset inn. Når det skjer?

Ahhh den som hadde visst 😊 Men aksjemarkedene har en tendens til å ligge foran det faktiske markedet.

Så selv om vi (høyst trolig) nå er på vei inn i en resesjon, så kan aksjemarkedet være langt foran. Og snu før du aner det. Med mindre du er en av de super pessimistene som tror vi går inn i en 10-års mørketid...


Sånn helt til slutt kan jeg informere om at jeg har fått et tips om en helt ny kryptovaluta som ble lansert i juni 2022. Det er tusenvis av slike, og de kjemper alle om å bli den neste store, eller en av de.

Jeg har aldri før kommet over en ny blokk-kjede og/ eller coin så tidlig i fasen, så jeg har tatt et lodd. De fleste slike er scams eller prosjekter som mener godt, men som aldri lykkes. Men en gang i blant er det noen som finner veien og gjør seg relevante. For meg er det verdt en sjanse.

Er du nysgjerrig så send meg en DM via mail, så skal du få mer info. Jeg deler den ikke offentlig, for jeg vet aldri hvem som leser dette og hva de gjør med infoen. Jeg vil ikke at folk skal ta dette som et råd og så klandre meg senere.

For, bare så det er sagt. Dette er høyrisiko.

Jeg vet ikke hva jeg holder på med.

Jeg gambler. Jeg tar noen lodd. Litt som et casino. For meg er det bedre odds enn Lotto 🤩 To the moon...?


Reklame
Har du lyst til å investere i kryptovaluta og vil gjøre det på den enkleste måten?
Da anbefaler jeg Firi.
En norsk kryptobørs.
Her kan du registrere deg og få en bonus ved registreringen din.
Jeg får også en bonus hvis du bruker denne lenken - her.
682 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page