top of page

En amatør beveger seg inn i kryptovalutaens verden (BTC, ETH, LTC, XRP, DAI etc.)

Oppdatert: 2. okt. 2022

Jeg tenkte å dele noen tanker og opplevelser fra helgens research for å bli litt bedre kjent i kryptovalutaens verden.

Wallet, key, stake FIAT, Blockchain, BTC, ETH, coinbase, cointracking, Ledger Nano, Private wallet, digital wallet - dette er bare noen av ordene som svermer i kryptovalutaens kretser.
Og det å kommunisere med de som tydeligvis kan dette på Twitter var litt som å snakke med en tysker, jeg skjønner deler av det, mens resten er gresk for meg


Selv hadde jeg for litt over en måned siden ingen erfaring med kryptovaluta, Bitcoin og Blockchain overhodet. Jeg hadde lest en del om Blockchain for noen år siden, og kjenner til de grove prinsippene bak teknologien og har tro på at selve teknologien vil bli brukt mer og mer i fremtiden.


Dagens betalingsløsninger hvis man ser bort fra Vipps og lignende løsninger er på  steinaldernivå og ligger utrolig langt bak all annen teknologi som vi bruker idag. Men Bitcoin og ulike kryptovalutaer var helt fremmed. Så ble jeg nysgjerrig når jeg leste og hørte om utviklingen som har vært. Når så mange store selskaper begynner å interessere seg for dette og så mange profiler innen finans begynner å snakke varmt om dette så kan det ikke være bare for kriminelle ikke sant? Det var ihvertfall det første inntrykket jeg hadde for noen år siden; at dette var noe for kriminelle, siden det ikke skulle gå an å spore betalingene.

Siden jeg ikke kunne noe om dette så jeg fant den enkleste løsningen for å bli eksponert overfor Bitcoin (BTC) kursen. BITCOIN XBT - et tracker sertifikat som du får kjøpt hos Nordnet. Da eier jeg ikke fysisk noe kryptovaluta, men jeg eier andeler i et sertifikat som beveger seg tilsvarende BTC kursen. Jeg kjøpte for noen kroner der for å følge med. PS! Du må ha aksjekonto for å få kjøpt dette, det går ikke på ASK.

Så kom jeg over en vervelenke til Kryptobørsen MiraiEx (nå Firi) på Twitter.

Der fikk jeg 0,001 BTC hvis jeg brukte lenken og samtidig så får den som jeg fikk lenken fra det samme (nå er bonusen for den nye kunden endret, men prinsippet er det samme). Jeg hadde akkurat lært hva affiliate avtaler var og synes dette virket spennende, så det ville jeg prøve. Hev meg rundt, registrerte meg og la ut en tweet med min egen vervelenke.

Jeg var nok litt heldig og kom tidlig ut med dette og det ble ganske populært. 0,001 BTC tilsvarte ca. 100 kroner når dette skjedde, så det er penger det når det ganges opp litt.

Jeg fikk en kjemperespons i starten og så regnet jeg med at det kom til å dø ut. Det har selvsagt roet seg ned, men fortsatt så tikker det inn noen nye hver måned. Dette er jo en vinn - vinn, både for meg og andre som vil prøve det ut.

Dette var for meg inngangsporten til BTC og til en kryptobørs.
REKLAME
Hvis det er flere som ønsker å prøve Firi så kan dere gå inn på min hjemmeside her og bruke den linken jeg har der - startbonus Firi. 

På dette tidspunktet visste jeg ikke hva en kryptobørs var en gang. Jeg fikk noen kommentarer på Twitter om at det ikke var mine penger hvis det ikke var min wallet eller min nøkkel. "Not your wallet, not your BTC"

"Not your key, not your BTC" eller noe sånt. Og jeg tolket det som at de mente jeg ikke egentlig eide mine egne BTC fordi de sto hos MiraiEx. Eller deler av min egen BTC da, siden kursen ligger på nesten 110.000,- NOK for 1 BTC. Jeg tenkte at det hadde ikke så mye å si om det var sant, for jeg var likevel nærmere BTC markedet enn ETF'en hos Nordnet. I ettertid har jeg nå funnet ut at disse kommentarene ikke var helt korrekte. Jeg eide mine egne andeler av BTC gjennom MiraiEx (nå Firi) og jeg kunne når som helst overføre dette til min egen wallet, men det skal jeg gå gjennom litt nøyere om litt.

Jeg ønsket å utforske dette litt mer og overførte noen egne midler til i tillegg til vervepremiene hos MiraiEx. De kjøpte jeg noen andeler av Bitcoin, Etherum (ETH), Litecoin (LTC) og XRP for. Alle ulike kryptovalutaer. Mest BTC, og de andre mest for å teste. Jeg har nå funnet ut at det eksisterer titallsvis av ulike kryptovalutaer.

Mange kjøper nok ulike ukjente i håp om at de skal gå bananas slik Bitcoin gjorde for noen år siden.

Det har ikke jeg tenkt å prøve på. Likevel ønsket jeg å prøve litt flere enn bare BTC. Har blitt advart mot både LTC og XRP, men dette varierer fra hvem som sender meg melding, så jeg har et avbalansert syn på dette.

Jeg takker for tipsene, men jeg har så små midler i både LTC og XRP at de skal få stå, selv om noen mener jeg bør kvitte meg med dem.

For litt over en uke siden bestemte jeg meg for at jeg ville gå inn med litt mer penger i Bitcoin og la ut en tweet om det.

Etter å ha fulgt med på hvordan kursen på BTC gikk, fikk jeg en feeling på at den kom til å gå opp igjen snart.

Kursen var på dette tidspunktet ca. 107.400,- NOK pr. BTC. Jeg fikk masse gode tilbakemeldinger, med svært mye info og det var tilsynelatende ikke så enkelt som jeg tenkte.

Enkle meg tenkte å bare sette inn ekstra midler på MiraiEx og kjøpe BTC der.

Jeg innså at jeg måtte gjøre litt research før jeg kjøpte mer.

Først fikk jeg flere tilbakemeldinger om at jeg brukte feil børs. MiraiEx var for liten, hadde for stor spread, for dårlige priser, for høye kostnader etc.

Så fikk jeg vite at jeg måtte skaffe meg en wallet. Jeg kunne ikke la pengene stå hos MiraiEx.

Jeg burde også sette inn de digitale pengene en annen plass så de fikk renter også.

Det ble mye på en gang, og jeg brukte en god del tid i helga som var på å teste ulike plattformer og verktøy.

Noe leste jeg om og andre opprettet jeg en bruker på for å teste ut i praksis.

Her skal jeg fortelle dere om mine erfaringer som komplett nybegynner i kryptovalutaens rike.

Av alle de gode rådene jeg fikk så var det en god del jeg ikke skjønte. Jeg vet ikke om de av dere som er kryptofans er klar over det, men dere snakker et stammespråk som er vanskelig for andre å skjønne.

"passivt stake" ?

Skal jeg vite hva det betyr?

"stake FIAT? F.eks. EURO. Er det en metafor for å dytte den gamle FIAT'en som ikke fungerer? Bilen altså?

"Euro overføring via SEPA"

Jeg har hørt om SEPO, men SEPA er det dårlig med. Jeg mener ikke å henge ut dere som har forsøkt å gi meg råd, dette er bare min fortelling av hvordan det oppleves og kanskje et tips om å ordlegge seg litt mer folkelig om man ønsker å nå frem til de som ikke er godt inne i kryptoverden. For det virker som veldig mange er oppriktig interessert i å dele tips og råd og vil at nye kunder skal bli med i kryptoinvesteringene.

Jeg tror dette "stammespråket" sammen med flere av verktøyene/leverandørene sine systemet virker fremmedgjørende og skremmende for en "vanlig forbruker investor/sparer".


Siden jeg begynte å lese meg opp så fant jeg etterhvert ut av det meste, men jeg brukte litt tid på det. Alt er det ikke sikkert jeg forstod riktig heller, så ikke ta alt dette for fullgod fasit.

Skal du begynne med dette selv, så anbefales litt googling og lesing av noen nettsteder og noen blogger.

Jeg fant ut at FIAT bare er et ord om normale penger som Euro (EUR), amerikanske dollar (USD) og norske kroner (NOK). Er dette noe som alle vet?

Staking er jeg fortsatt usikker på, men tror det menes at man setter inn sine kryptopenger hos en leverandør som tilbyr rente på disse pengene. Som en sparekonto. Det er ihvertfall aktører som gjør dette.

Blockfi er en slik leverandør.

SEPO vet jeg ennå ikke hva er, men det ble ikke så viktig når jeg testet litt videre. (Korrigert: etter innlegget har jeg fått tilsendt en link som forteller hva dette er:

En standard for å sende euro til banker i Europa. Raskt og billig! USD er for de utenfor Europa.)


En wallet er en digital pengebok for å oppbevare de digitale pengene dine.

De finnes i varianter for mobil, desktop og nå sist ute på markedet er portable wallets som ser ut som en minne stick og er laget for å fungere som en lommebok (rett og slett) for dine kryptovalutaer. Jeg kjøpte meg en Ledger Nano S etter et tips fra en på Twitter. Denne har jeg ikke fått ennå, da det naturlig nok er leveringstid på denne, så jeg kan ikke vurdere hvordan den er i bruk ennå, men den var kåret til best i test hos en kryptoblogg så jeg regner med at dette er gode varer.

Hvis du vil begynne å kjøpe kryptovaluta og ønsker deg en Ledger Nano så får du 20% rabatt på den eller andre produkter hos dem via min Ledger lenke her.

I tillegg lastet jeg ned en wallet for Mac'en min, så jeg kunne begynne med en gang.

Da brukte jeg Exodus, som var kommet ut som vinner i den samme testen for wallets for desktop.

Du finner den her: EXODUS.

Da hadde jeg en wallet klar. Så jeg kunne laste ned min egen kryptovaluta til min egen wallet.

Når du begynner å lese om kryptovaluta så finner du snart ut at det er snakk om en nøkkel du ikke må miste. Det er i forbindelse med din wallet.

Det er en 12 ord lang kode som ligger inne i din wallet og som bare du vet. Pass på koden din.

Dette er ikke et sånt system hvor du kan trykke på "glemt passord" og så får du det tilsendt.

Dette er et sånt system at du er den eneste i hele verden som vet hva disse 12 ordene er og rekkefølgen på dem. De må du skrive ned på en lapp, pakke unna og gjemme bort. Men ikke så langt bort at du ikke vet hvor den er. Bankboks?

Jeg tror dette er nok til å skremme mange fra å investere i krypt. Jeg kan ta feil, men folk er vant til å trykke glemt passord og bare få tilsendt et nytt og hvis det ikke fungerer tar du kontakt med leverandøren og så får de fikset det på en måte.

Det går ikke her. Det er ingen leverandør som vet koden din.

Så pass på dette. Forøvrig les om bruksanvisninger for hvordan du gjør dette på andre som kan dette bedre enn meg. Du kan f. eks. se EXODUS sin egen YouTube film om dette her.

Jeg ville sjekke ut ulike tips til markedsplasser - kryptobørser, men ønsket ikke å prøve for mange i praksis.

Det var ikke et ønske for meg å skifte, for jeg var veldig fornøyd med MiraiEx, men ble litt skeptisk siden mange kom med så mange andre forslag.


Jeg laget meg konto på alle 3 nettstedene.

Planen var å overføre et like stort beløp til alle 3.

Kjøpe eksakt samme mengde BTC hos alle 3, så synkront som jeg klarte og så se hvem som ga meg mest BTC for pengene, inkl. gebyrer etc.

Jeg kom aldri så langt.

Hos Kaupang Krypto så klarte jeg aldri å finne ut hvordan jeg fikk overført penger.

Jeg synes dette er ganske utrolig, men det er sant. Det er mulig jeg er svært dårlig på dette, men jeg anser meg selv for å være ganske oppegående teknisk og på nettsteder. Jeg har ennå ikke klart å kjøpe BTC på Kaupang, etter 3 døgn. Selv om jeg evt. er fullstendig ubrukelig til å finne frem (har trykt på alle knapper på nettsiden) kan man trygt si at systemet har forbedringspotensiale når jeg ikke klarer å gjennomføre en handel. For jeg tror nemlig Kaupang Krypto prøver på noe av det samme som MiraiEx, nemlig å gjøre det enklere for privatpersoner å kjøpe kryptovaluta.

De har ikke lykkes med det i min bok. NB! korrigert; etter innlegget har jeg fått tilsendt info om at Kaupang ikke er en kryptobørs, men en OTC-tjeneste som har en plattform, dvs. at man kjøper og selger mot Kaupang. Kraken så veldig avansert ut, og er sikkert superproft. Men de skulle låse pengene mine i 72 timer før jeg kunne få handle med dem. Sånt passer meg særdeles dårlig. Jeg er en utålmodig mann. Når jeg skal teste noe skal jeg teste det nå, ikke om en uke. Først skulle jeg overføre pengene via en utenlandsbetaling fra min egen nettbank.

Jeg regner med de fleste har gjennomført en eller flere utenlandsbetalinger og vet hvor tungvint dette er. Tid tar det, både å fylle ut all infoen og det å vente på at selve overføringen skulle skje. En slik overføring tar 2-3 dager, så skulle de sitte å holde på pengene mine i 72 timer til. I tillegg overfører jeg dette i USD og jeg har ikke kontroll på valutakursen ved kjøpstidspunkt. For meg var dette en enkel beslutning. Dette var ikke leverandøren for meg. Dette er helt sikkert smak om behag og folk er jo forskjellige. Jeg sitter ikke og bruker tid på å finne ut når den beste tiden er for å trykke send på overføringen av USD til et nettsted. Og samme tilbake når jeg skal ha tilbake pengene mine. Jeg er opptatt av avkastning, men jeg må innrømme at jeg følger de store talls lov. Å sitte å bruke tid på å å finregne på småsummer har jeg aldri klart å gjennomføre.

Tiden min er ikke gratis, den kan jeg bruke på å tjene mer penger på noe annet.

Investeringer som jeg gjør aksje, fonds- eller nå kryptomarkedet må være enkelt. Da satt jeg igjen med MiraiEx da.

Fra jeg hadde begynt testen min hadde kursen forøvrig gått fra 108.500 til 110.000,- Vi snakker her om timer.

I starten av testen så oppdaget jeg at kjøpskursen hos MiraiEx var bedre enn den var hos Kaupang, og den var nesten identisk med kursen hos Kraken. Kaupang har alle gebyrer og omkostninger inkludert i kursen. Derfor tror jeg at disse retter seg mot privat kunder, da jeg vil anta at profesjonelle ønsker en ren kurs og gebyret adskilt så de ser hva de betaler for. Jeg er ihvertfall sånn skrudd sammen. Totalpris for å bake inn alle kostnader så de bare har ett tall å forholde seg til er alle hus selgeres våte drøm, men det trenger ikke å bety at det blir noe rimeligere av den grunn.

Jeg tror Kaupang og MiraiEx kanskje kommer ut nogenlunde likt når gebyret er hensyntatt, men for meg så det ut som kursen hos MiraiEx var en god del bedre, alle de gangene jeg sjekket (selv etter kostnader). Men igjen da, så er tid en faktor for meg og da tjener jeg i min verden på å bruke et verktøy som forenkler hverdagen min og gjør meg i stand til å gjøre raske, enkle handler.

Hos MiraiEx er det en enkel knapp "Sett inn penger". Følg den og så kommer du videre og velger banken din og fyller ut beløpet og bekrefter med BankID. Ca. 2 timer senere har du pengene klar på konto for å handle. Enkelt.

Det samme når jeg skal kjøpe krypto - jeg har jo et forhold til hvor mange kroner jeg skal kjøpe for.

Da er det enkelt da å fylle inn kr. 2500,- som er det jeg ønsker å kjøpe for.

Jeg får et overslag på hvor mye BTC jeg får og hvor store kostnader det er blir (det er 0,5% av kjøpesummen for BTC.) Du får et oversiktsbilde og kan se at alt stemmer og så bekrefter du kjøpet. Rett etterpå er kryptovalutaen inne på din konto hos MiraiEx. Dere som har holdt på med kryptovaluta i mange år må gjerne mene at andre nettsteder er bedre og jeg har ikke grunnlag for å uttale meg om annet enn det jeg forteller om at jeg har testet her, men MiraiEx er i en klasse for seg hva gjelder brukervennlighet.

Jeg sjekket ut litt mer.

Jeg kan når som helst overføre midlene fra MiraiEx til min egen wallet.

Jeg har nå gjort dette og det fungerer svært bra. Jeg har også sjekket ut litt rundt det med om du må gjøre dette. Man må ikke skaffe seg en wallet og hente ut pengene sine.

Alle leverandører, inkl. MiraiEx må offisielt anbefale alle å sikre sine egne midler.

De, som alle andre, kan også bli hacket.

Det er risiko forbundet med dette.

Men du kan jo også bli hacket som privatperson.

Personlig stoler jeg mer på en norsk kryptobørs som er godkjent av Finanstilsynet enn meg selv, hva gjelder kryptosikkerhet.

Med de tross alt moderate summene jeg har investert ville jeg stolt på å ha dette stående hos MiraiEx. MiraiEx (Firi) er en komplett kryptobørs.

Det er bare at den er norsk, og de har gjort et poeng i å forsøke å gjøre det så enkelt som mulig for kundene sine.

Det tror jeg ikke alle kryptofans liker, for de vil ha det litt teknisk og komplisert.

Jeg har ikke behov for det. Jeg liker brukervennlige plattformer.


Valget var ikke gitt, selv om jeg sto igjen med kun en å teste.

Hvis de ikke hadde fungert i praksis så måtte jeg prøvd andre. Men etter mine opplevelser så ble dette ganske enkelt for meg. REKLAME:

Selv om jeg ennå ikke har funnet ut om det å passivt stake er det samme som å sette verdiene på en sparekonto så har jeg tatt dette et steg videre og opprettet en konto hos BlockFi.

For det høres ganske forlokkende ut å tjene 6% årlig rente på mine BTC, mens markedet fortsetter å leve sitt eget liv. Så dette ville jeg prøve og jeg opprettet konto og overførte penger fra min egen wallet og hit. Det er teknisk mulig å overføre direkte fra MiraiEx og til BlockFi, men jeg fikk anbefalt at det var lurt å gjøre det via sin egen wallet, for da var det lettere å bevise at pengene var dine, hvis det skulle skje noe med den plassen de ble overført. Fortsatt ingen ekspert her, men jeg prøver å følge en del av rådene da 😀

Synes du dette er interessant så kan du også opprette en egen konto her nå. Det kan du gjøre ved å benytte min affiliate link her - BlockFi Da får du en bonus på 10$ hvis du setter inn verdier for 100$ og jeg får også 10$ BlockFi kjører en kampanje nå i oktober og gir deg ekstra BTC i verdier hvis du overfører din kryptovaluta hit. Du får fra 25$ for beløp fra 25$ til 249$ Du får 35$ for beløp fra 250$ - 999$ Du får 60$ for beløp fra 1000$ - 9999$

Mens hele mitt testprosjekt pågikk gikk kursen på BTC fra 107.400 til 112.630 hvor den er nå ikveld. Min magefølelse vedr. BTC kursen var ikke helt feil. Selvsagt bare flaks, men da kan man spekulere i om det var noe poeng å bruke all denne tiden på å gjøre seg mer kjent med kryptovalutaens verden og dens begreper?


Jeg kunne jo bare kjøpt mer BITCOIN XBT og fått meg meg hele kursendringen der...

Den eneste kritikken mot ETF'en er at du ikke direkte eier krypto og hva som kan skje med den kursen hvis kursen på BTC går rett ned en helg, når børsen er stengt, mens BTC fortsatt handles. For meg ville ikke det vært noen forskjell for jeg kommer ikke til å sitte å følge med i helgene for å kunne komme meg ut hvis kursen går ned. Så det er ikke noe poeng.

Selv er jeg glad for at jeg fikk lært meg noe nytt, selv om det kostet meg noen kroner i kursoppgang. Det er sjelden at lærdom er gratis 😀 Og så er det noe annet å være investert direkte i kryptovaluta enn bare i en ETF, så jeg er fornøyd med å ha tatt steget helt inn i kryptoens verden. Så vil jeg forhåpentligvis lære mer videre fremover.


1 197 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page