top of page

Inne i kryptovalutaens økosystem - BTC, ETH

Oppdatert: 2. okt. 2022

Nå er det ganske nøyaktig 9 måneder siden jeg begynte å kjøpe kryptovaluta for første gang. Jeg opprettet konto på MiraiEx (nå Firi), fikk en startbonus på kr. 100,- i Bitcoin (BTC), overførte kr. 3000,- ekstra og vips så var jeg i gang som kryptoinvestor. Et lite steg, men det var en start. "Når du dypper stortåa i havet, da er du også en del av Stillehavet." Sitat Jan Kjærstad. Plutselig var jeg en del av noe større. Det ligger i menneskets natur å søke etter samhold, søke etter å bli en del av noe. Noe større enn seg selv. Jeg var blitt en del av kryptovalutaens økosystem.


Det trigget min egen interesse for krypto og etter en rolig start prøvde jeg å søke ytterligere kunnskap.

Den første runden med research kan du lese mer om i det innlegget jeg skrev på bloggen min rundt 20. oktober 2020:

En amatør beveger seg inn i kryptovalutaens verden


Har du ikke lest det så anbefaler jeg å lese kjapt gjennom det, for dette innlegget bygger på det forrige innlegget.

Nå har det altså gått ca. 6 måneder siden jeg skrev det innlegget. Har det skjedd noe spennende siden da, mon tro? Rett etter innlegget mitt så krøp BTC-kursen over $12.000 og satte ganske umiddelbart ny All Time High (ATH), så ble det satt nye rekorder jevnt og trutt frem til nyttår når vi nådde $30.000 Idag ligger vi og vaker under en motstand på $60.000 etter å ha vært litt over en kort stund.

Hva har jeg lært siden da?

Mye.

Veldig mye.

På en måte så kan du si at min kunnskap om kryptovaluta og spesielt BTC har økt jevnt og trutt i takt med BTC kursen. I dette innlegget skal dere få ta del i noe av det jeg har lært og så deler jeg selvsagt mine kilder på hvor jeg har lært det jeg har gjort.

Når jeg kjøpte mine første BTC andeler sto kursen i rundt $12.000. Nå er den rundt $58.000 etter at den på topp var litt over $61.000.

Hvis du fulgte med så brukte jeg ordet "motstand". Som isolert er et helt vanlig ord, men i denne sammenhengen handler det om en term som brukes i teknisk analyse. Teknisk analyse?! Meg? What! Nei, ikke helt ennå, men jeg følger med og lærer. Mer om det senere.

Tenk det da folkens. Det er altså litt over 6 måneder siden du fikk kjøpt en hel Bitcoin for $10.000! 🤭ca. 85.000,- WTF! Ville ungdommen sagt. Noen som angrer seg? Nå må du ut med nesten 500.000,- for 1 BTC. Et innholdsrikt halvår vil noen si.

Ihvertfall for de få som har tatt sjansen og investert i BTC. Vel, få og få. Det er en del millioner mennesker som handler krypto, men fortsatt få i den store sammenhengen. Da burde jeg vel ta gevinsten min og løpe ikke sant? Noen mener nok det. Mange mener det. Noen mener nok at BTC har steget så mye at det er blitt en boble som kan sprekke hvert øyeblikk. Mange mener det. Kanskje.

Ingen vet. Ikke jeg heller. Og ja, jeg har en ganske okei latent gevinst. Men jeg selger ikke. Istedenfor har jeg kjøpt mer på rundt $51.000 Jeg har lært mye, og jeg er langt i fra en ekspert, men jeg tror ikke på det scenarioet som dommedagsprofetene skisserer. Jeg tror ikke på skeptikerne. Så jeg har ingen planer om å selge min beholdning av kryptovaluta.

Jeg er fortsatt veldig positiv. Eller super bull som det heter på finans språk. Mer om det også senere. Først ansvarsfraskrivelsen.

Disclaimer: 
Jeg er ingen investeringsrådgiver eller ekspert av noe slag. Blogginnlegget er min mening og mine tanker og må ikke brukes som grunnlag for dine investeringer. All investering i kryptovaluta er selvsagt forbundet med stor risiko. Gjør dine egne undersøkelser før du investerer i noe som helst.

Vervepremier og affiliate inntekter

Jeg synes det er litt artig at den lille vervepremien jeg fikk av MiraiEx i form av BTC med en verdi av NOK 100 i august 2020 nå er verdt over 500,- i NOK. Den samme prinsipielle utviklingen har selvsagt alle vervebonusene og affiliateinntektene jeg har fått underveis hatt, siden de blir gitt i ulike kryptovalutaer. De har selvsagt ikke steget like mye, siden de har blitt utdelt underveis og kursen jevnt og trutt har steget, men du skjønner prinsippet.

REKLAME:
Her er en invitasjon til Firi. Ved registrering får du en liten bonus. Du får også muligheten til å tjene mer i bonus senere: Firi.no
Jeg mottar affiliate bonus hvis du bruker denne lenken.

Dette med affiliateinntekter er litt pussig i Norge.

Vel det gjelder egentlig alle inntekter som kommer fra noe andre anbefaler. Rundt omkring i verden er dette helt normalt og folk vil gjerne bruke vervelinker, produkter eller anbefalinger fra venner og kjente. At vennen din tjener noen kroner på dette synes de bare er moro. Og mange ser at de kan gjøre det samme.

Her i Norge blir vi skeptisk. Antydningene om pyramidespill kommer med en gang.

"Skal noen andre tjene penger på å tipse meg?"

Skeptisk.

Rabatt? Fordi noen har tipset meg?

Nei, fysj, la meg heller betale full pris i en ordinær butikk så eierne på toppen der tjener penger istedenfor. Jeg unner ikke vennene mine noen kroner ekstra. Litt satt på spissen, men jeg merker dette på flere felt.

La heller selskapene bruke millioner på reklame på TV2 og andre kanaler istedenfor å la markedsføringsbudsjettet sitt gå til kundene. For du skjønner at det er det som skjer? MiraiEx og andre selskaper med affiliate programmer slipper å bruke så mye penger på markedsføring fordi jungeltelegrafen gjør jobben. Fornøyde kunder tipser andre om et produkt de er fornøyd med. Normal business rundt om i verden. I Norge en avart som vi sliter med å akseptere.


Heldigvis for meg så bryr jeg meg ikke om hva folk jeg ikke kjenner mener. Jeg bryr meg derfor heller ikke om at noen ikke liker at jeg deler affiliate lenker til MiraiEx. Noen skjønner poenget og bruker lenkene mine eller andres. De tjener på det, og jeg tjener på det. Jeg mener fortsatt at dette er vinn-vinn. Så kan vi jo gjerne snakkes i 2030 og se hvem som angrer mest da 😀 PS! Hvis jeg hadde sagt hvor mye jeg faktisk har tjent på dette så ville nai-sayers'ene virkelig fått vann på mølla. For det er lukrativt å gi gode tips om kvalitetsvarer. If you know you know.


Dette var litt på siden av det jeg egentlig skal skrive om, men jeg tar det med, for det henger sammen. For det å begynne å investere i kryptovaluta handler mye om tankesett. Ikke sant? Hvor åpen er du for endringer?

Tør du å prøve noe nytt?

Er du interessert i å lære noe nytt? Eller er du stengt. For nye ting. Velger det trygge.

Eller velger du den tradisjonelle veien?

For kryptovaluta er jo ikke den tradisjonelle veien. Kryptovaluta er ikke akkurat indeksfond for å si det sånn*.

Selv om det er blitt mer og mer kjent så er det langt unna å være den tradisjonelle veien. Det er ennå tidlig i kryptovalutaen sin utbredelse blant folk flest.

Så hvorfor skal ikke du også komme i gang, bare med en liten sum, og dele din egen vervelenke når du møter folk som er nysgjerrige på å dette med kryptovaluta?

For du kommer til å møte andre på din vei som ikke har kommet i gang. Jeg lover det. Det er bare å snakke om det. Hvis du ikke snakker med folk så gjelder ikke lovnaden min...

Om du deler den med 5, 10 eller 100 venner er jo helt opp til deg.

Klagekoret vil si - "det er lett for deg Pål, som har flere tusen følgere på Twitter!" Ja, jeg er klar over at det er lettere for meg, men det betyr uansett ikke at det ikke er mulig for deg. Hvordan fikk jeg disse følgerne da? Har jeg fortjent dem eller har de bare kommet ramlende over natten? Ved å være aktiv i samtalene og dele av kunnskap.

Gi gratis kunnskap.

Uten å forvente noe tilbake. Du har helt sikkert noe du kan, som andre ikke kan. Del det.

Jeg tror det er litt karma i dette.

Hvis du velger tilnærmingen med at "det er lettere for alle andre" så tenker du som en taper og da vil du aldri vinne. Da kan jeg ikke hjelpe deg. Klagekoret tenker slik.

Det er mye lettere å stå på sidelinjen å syte og klage.

Jeg har ikke så mye til overs for det tankesettet.

Slike mennesker gjør jeg et poeng av å tilbringe minst mulig tid med.

Jeg ønsker å nå mine mål og da må jeg omgi meg med vinnere.

Det gjelder fysisk her i livet og det gjelder på sosiale medier.

Du er din egen lykkes smed. Enten det gjelder Twitter følgere eller venner som kan benytte vervelenken din. Som mye annet her i livet er det bare å komme i gang.

Det er stort sett gjennomføringsevne som skiller de som lykkes fra de som ikke gjør det.

* PS

Det er litt artig nå for hvis du har et globalt indeksfond så er sjansen stor for at du faktisk eier litt Bitcoin, indirekte gjennom at Tesla eier BTC og Tesla er en del av S&P500. Tilbake til Bitcoin Hva så med kursen da? Den har jo steget så mye at det må jo smelle snart? Ikke sant? Bitcoin kursen raste jo i mars 2020. Det kan skje igjen. For ikke å snakke om i 2017, da ble det virkelig svarte natta (eller ble det det? alt avhenger av hvilket perspektiv og hvilken gradering du har på BTC skalaen). Joda, jeg vet alt dette. Og det stemmer alt sammen. Litt enkelt sagt.

Likevel tror jeg ikke at Bitcoin kursen har nådd toppen på dette bull-runnet ennå. Det er mye jeg legger til grunn for dette.

Du skal selvsagt ikke legge mine personlige vurderinger til grunn. Det er ikke derfor jeg sier det. Jeg bare deler mitt syn. Så skal jeg senere i innlegget dele flere av mine kilder for informasjon om kryptovaluta.

Hvis jeg skal prøve meg på en kort oppsummering så må det bli noe sånn som at:

Jeg tror vi bare har sett starten på en masseadopsjon av Bitcoin i de finansielle markedene rundt omkring i verden. Jeg tror BTC blir den digitale varianten av gull. Altså en Store of Value. En lagringsplass for verdier som en sikkerhet mot inflasjon i tradisjonelle valutaer (valutaer som på kryptospråket omtales som FIAT, for deg som er ny innen dette) Omfanget av hvordan dette vil påvirke pengestrømmen inn til Bitcoin tror jeg veldig mange ikke har skjønt ennå.

Du kan lese mer om det på noen av de sidene jeg anbefaler for informasjon om kryptovaluta: Kryptoguiden - krypto er i ferd med å oppnå masseadopsjon Kryptografen - Bitcoin som store of value

La oss se litt mer på kursutviklingen til Bitcoin.

La oss se litt på 2 forskjellige bilder. Bildet til høyre her er Bitcoin kursen fra 2012 til idag. Oppgitt med basis i kursens verdiutvikling. Da ser dette helt vilt ut ikke sant? Men det blir ikke helt riktig å vise det på denne måten. Så vi skal se litt på hvordan kursen kan se ut med en annen skala inndeling.

Hva med det bildet til venstre her? Ser det like "ille" ut nå? Dette er også BTC kursen fra 2012 til idag. Samme tidsrom. Denne gangen vist med en logaritmisk skala. Det gir et helt annet og mer fornuftig bilde. Jeg prøver ikke å skjule det faktum at kursen har gått enormt, uansett hvordan du ser på kursen. Men det er viktig å få med seg dette. For det er en like stor %- vis utvikling på kursen når den gikk fra $1000 til $2000 som når den gikk fra $10.000 til $20.000 Idag mener eksperter at BTC kursen kan nå nå en plass mellom $120.000 og $240.000 i år!

Bare for å ta noen få eksempler. Da er det viktig å huske på at $120.000 "bare" er en dobling fra dagens kurs.

Her kan du lese mer om Logaritmisk skala.

Kursene er hentet ut fra Tradingview.com. Det er viktig å merke seg at kursen på Bitcoin svinger ekstremt mye. Midlertidige korreksjoner på 30-40% er ikke uvanlige underveis. Så den grønne streken som går sakte med sikkert oppover i 2021 på det siste bildet over her er ikke slik hvis man går inn på en kortere tidshorisont.

Under her ser dere kursen YTD (Year to date) i 2021. Her er skalaen på høyre side satt opp med % utvikling. Da ser du at kursen danner et mønster som tilsier at (nesten) etter hver gang vi har hatt ny ATH (All Time High) så har kursen falt 30-40%. Dette gir jo muligheter for trading for de som holder på med det. Går man ennå tettere inn på tidshorisonten så svinger det ennå mer enn grafen jeg har vist her viser. Så Bitcoin er ikke en investering for sarte sjeler, spesielt ikke hvis du er at typen som sjekker kursene daglig. Noe jeg uansett ikke anbefaler, med mindre du er trader eller har lært deg å tåle svingningene 😊

Holdlers Personlig er jeg en av Hodlers'ene. Det er et krypto uttrykk for de som holder. Altså ikke trader. De som sitter langsiktig. Long som de ville sagt innenfor aksjer. Hodlers er blitt et uttrykk blant Bitcoin entusiaster. Grunnen til at jeg er en hodler er todelt. Jeg synes ikke jeg har nok kunnskap og kompetanse om trading ennå til å kunne gjøre dette aktivt ennå og den viktigste grunnen er at jeg ikke har tid til å sitte å følge med nok i hverdagen til å gjøre dette i praksis, selv om jeg skulle lært meg det.

Jeg må bruke tiden min på å tjene penger innen eiendom, så får noe av overskuddet investeres i kryptovaluta.

Jeg har prøvd meg på litt trading i perioder hvor jeg har hatt litt ledig tid og det har ikke gått så verst, men jeg bare en novise på dette og skal ikke bruke mye tid på dette. Men jeg må innrømme at at det er fristende å lære seg teknisk analyse...

Kompetanse

Hvor har jeg skaffet meg kompetanse på kryptovaluta og Bitcoin? Twitter, YouTube og diverse nettsteder. Ved å følge internasjonale profiler som Joe "Pomp" Pompliano, Chamath Palihapitiya, Michael Saylor og se filmer, intervjuer mm. med dem. Følger du Vekstporteføljen på Twitter så deler han veldig mye god info for de som er interessert i krypto. Inkludert klipp med de overnevnte profilene. Han har også skrevet et veldig interessant innlegg på Kryptografen som er verdt å få med seg: Bitcoin - nyskapende, disruptivt og smart.

Alle nordmenn som er interessert i krypto må følge norske Richard Paulsen, Torbjørn Bull Jenssen og Erik Dale på Twitter for å nevne noen. Det er mange flere, sorry dere som ikke er nevnt. Richard er den som jevnt og trutt blir intervjuet av NRK og TV2 når de skal ha en ekspert på krypto. Torbjørn er vel Norges ubestridte Krypto- og Bitcoin ekspert med et kunnskapsnivå som er imponerende detaljert og teknisk. Usikker på noe rundt Bitroin og Blockchain? Se en Podcast eller YouTube klipp med han hvor han forklarer alle tekniske detaljer. Eller Erik Dale som var den som spådde Bitcoin kursen i $30.000 ved nyttår 20/21! Relativt enkelt å regne ut - DN

Det er ingen av de nevnte som er spesielt negative til Bitcoin eller Blockchain. Det kan selvsagt være en risiko. Derfor har jeg har også sett YouTube klipp med diskusjoner med folk som er negative til Bitcoin for å få en motvekt.

Utfordre algoritmene. Så jeg ikke åpenlyst går inn i en confirmation bias felle. Jeg er klar over at jeg eksponerer meg for mye positive nyheter om Bitcoin siden jeg åpenbart selv er positiv. Så da må jeg selv søke opp negative nyheter og negative mennesker i forhold til krypto. Jeg har ennå ikke møtt motargumenter som snur mitt fundamentale syn. YouTube er en utømmelig kilde for god kunnskap hvis det blir brukt riktig. Erik Dale har startet en egen YouTube kanal og et nettforum som heter:

Krypto for hele Kongeriket. Det anbefales virkelig som en kilde til både inspirasjon og kompetanse.

3 dager i uken (frem til idag har det vært hver dag) går han live kl. 0830 med Krypto til Frokost - en sending hvor han går gjennom ulike kryptovalutaer og hans vurdering av markedet. Hver onsdag er det Bitcoin spesial.

(redigert 2022: Krypto til Frokost har endret fokus fra å være et sted som ga ukentlig vurdering av alt innenfor kryptovaluta til å bli en kanal for et mer ensidig fokus på Bitcoin).

Det kryr at folk på nettet som snakker om Bitcoin og krypto, men det som er så bra med hans programmer og alt han har bygd opp er fokuset på læring og kompetanseoverføring.

Det er ikke et forum for kjøp og salg og pump and dump.

Så får vi leve med hans noe radikale syn på hvordan verdenssamfunnet vil endres pga. Bitcoin. Han er drivende dyktig på teknisk analyse og forsøker å dele kunnskap om kryptovaluta. Uten å pushe kjøp og salg. Det er sjeldent.

Det kryr av forum hvor