top of page

Nyttårsforsetter funker ikke!

Oppdatert: 29. okt. 2022


Nytt år, nye muligheter! Nå sitter det mange rundt omkring i Norges land som bestemte seg rundt nyttår for å lage seg et eller flere nyttårsforsetter. Slutte å røyke, slutte å snuse, spise litt sunnere, begynne å trene, begynne å trene mer, være snillere med hverandre etc.


Kjenner du deg igjen? Alle disse eksemplene er jo fornuftige ting å gjøre. Så dette må jo være god ting? Hvorfor sier jeg da at dette ikke funker? Fordi det ikke virker. Nyttårsforsett funker ikke. All erfaring viser det. Det er gjerne noe folk bare sier eller skriver på et innlegg i et sosialt medie uten noen plan, uten noen dedikasjon rundt det. Gjerne et innfall av dårlig samvittighet etter en jul med mye god mat og alt for mye drikke.

De starter opp tidlig i januar, full av motivasjon (hvis de ikke mistet motivasjonen allerede 1. januar pga. en dundrende bakrus etter nyttårsaften) og holder det gående i 1, 2, 3 eller 4 uker. Så ryker de. Det stopper opp. Gjennomføringsevnen sviktet. Hvorfor? Fordi de mangler gjennomføringsevne? Vel, for noen så kan det kanskje være noe av grunnen, men for de fleste så skyldes det ikke dette.

Det skyldes at de ikke har gjort forarbeidet godt nok. De har ikke tenkt gjennom hva de ønsker å oppnå, funnet en god grunn for hvorfor de vil oppnå dette, funnet ut hva de må gjøre og så lagt en plan for hvordan de skal oppnå dette.

  • Hva

  • Hvorfor

  • Hvordan

Og dette må skrives ned. Jeg er veldig tilhenger av å sette seg mål. Jeg tror det er viktig for å oppnå det du ønsker. Sett deg mål.Men jeg mener det er viktig å skrive ned dette målet. Og hvor mange gjør egentlig det? Gjør du? Skriv ned målet ditt. Hvis du har funnet noen områder i livet ditt som du vil forbedre og har tenkt at inngangen til et nytt år er en genial måte å komme i gang på, så kjør på. Det er supert. Og hvis du har skrevet ned dette i en bok, i notater på Iphone eller hvor du lagrer viktige saker så er du godt igang. Da vil det kunne fungere.


Det er ikke et nyttårsforsett. Det er et mål. Mål virker.

Men et mål uten en plan er bare et ønske, og ikke et mål. Så lag deg en plan. Skriv ned planen din. Hva skal du gjøre for at du skal oppnå målet ditt? Ikke gå i den klassiske fellen hvor du tror at det holder å ha satt målet, og så kommer resten av seg selv. Du må gjøre en endring. Du må gjøre noe annerledes eller noe annet enn du har gjort før. Det vil være lurt å ha lagt en plan for hvordan du skal gjøre dette. Da øker sjansen betydelig for at du faktisk skal oppnå dette. Hva er problemet med nyttårsforsetter da? Er det så farlig at folk kaster rundt seg med nyttårsforsetter som ikke fungerer. Det går jo bare ut over dem selv - eller? Problemet er at folk gir seg selv et løfte som de ikke leverer på. År etter år. Gang på gang. Og da "lærer" man kroppen sin at det er greit å ikke holde løfter. Det er greit å ikke gjennomføre. Det er jo ikke greit. Vi ønsker ikke et samfunn med mennesker som ikke klarer å gjennomføre.

Enten du har bestemt deg for om du vil spise sunnere, trene mer eller bedre eller å si hei og smile til alle du møter så er det viktig at du gjennomfører det du har satt deg som mål.

Så ha et klart hvorfor. En god grunn til hvorfor du vil gjøre denne endringen. Jo bedre denne grunnen er, jo mer den betyr for deg, jo viktigere det er for deg å oppnå dette målet, dess større sjanse har du til å klare det. Skriv ned ditt hvorfor

Når du har gjort dette så gjenstår det bare det aller viktigste - handling! Men akkurat det skal jeg bruke litt mer tid på senere.

Så har du noen nyttårsforsetter som du virkelig har tenkt å få til, så omdefiner det til et mål og følg oppskriften over. Fortell meg gjerne dine mål og hvordan det går med oppnåelsen av dem!

Lykke til!344 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page