top of page

Blanke ark og fargestifter til i boligmarkedet!

Oppdatert: 13. jan.

Nytt år, nye muligheter - også i boligmarkedet. I hvert fall hvis du med muligheter mener gode valgmuligheter.

Hvis du er ute etter muligheten for gode kjøp er du nok dessverre for sent ute.


"Er du blitt spåmann du nå da?"

"Neida, ingen spåmann".


Dette er rett og slett slik boligmarkedet fungerer.

Hvert eneste år er det et godt marked i januar, ja stort sett hele 1. kvartal.

Godt for selger. Hvert eneste år.

Uten å bruke for mye tid nå på å argumentere for om det stemmer eller ikke, så får du bare stole på mine 20 års erfaring.

Til og med i 2009 skjedde dette.

Etter 3 måneder med tørke og stillstand i boligmarkedet pga. Finanskrisen.

3 måneder hvor man ikke visste helt hva som skulle skje. Det var en situasjon veldig mange aldri hadde opplevd før. For alt stoppet helt opp. Kjøpere verken ville kjøpe eller fikk kjøpe, for bankene strupet (i praksis) all mellomfinansiering. Det ble solgt et rekordlavt antall boliger i oktober- desember 2008. Og de som faktisk fikk solgt, de måtte gjerne selge, og de blødde. Med svært dårlige priser. Det var mørkt.

Så kom januar 2009.

Hva skjedde?

Jo; blanke ark og fargestifter til. Stemningsskifte. Plutselig var det positivitet i markedet igjen og salgene begynte å løsne. Markedet fungerte igjen, så løsnet det og prisveksten startet igjen. Januar-effekten. Nylig har man tatt inn gloser fra aksjemarkedet for å beskrive det, så det siste nå er "nyttårseffekten". Klassisk utsagn myntet på aksjer som gjør det godt i det nye året.

Jeg vet selvsagt ikke eksakt hvorfor dette skjer, men jeg har en mistanke om hvorfor. Og jeg påstår at dette kommer til å skje igjen nå.

Nå har NBBL, OBOS og Eiendom Norge alle presentert sine boligpris statistikker fra desember. Alle presenterte prisnedgang. Men la dere ikke lure, det er ganske vanlig.

I desember har vi andre ting i tankene enn boligkjøp, så kjøperne er færre og utbudet er ofte ganske stort etter et etterslep fra høsten. For hva skjer da tror du? Det motsatte av 1. kvartal. Det går tregere og tregere. Det roer seg ned fra oktober og frem mot jul. Også denne trenden er veldig gjennomgående, selv om det finnes noen flere unntak for høsten enn for 1. kvartal.

Så er du ute etter "gode kjøp" i form av rimelige kjøp (alt annet likt) så er du litt sent ute nå.

Jeg tror grunnen til at dette skjer hvert år er psykologi.

Vi nullstiller oss i jula og gleder oss til et nytt år.

Når du kommer til januar så er du full av (gode eller dårlige, alt avhengig av hvordan man vurderer det) nyttårsforsetter og klar for et nytt år.

Mange har satt boligjakten på vent pga. juleforberedelser og annet på høsten, men nå er man klar. Blanke ark og fargestifter til. Nå skal det bys.

Mennesker er flokkdyr. Også i boligmarkedet. Og i boligmarkedet er vi som en saueflokk.

Ingen (veldig få i hvert fall) tør å stå for egne meninger, men skal høre med de på jobben, venner og familie hva de mener om markedet. Så får dette ofte en selvforsterkende effekt. For alle som prøver å kjøpe seg bolig i januar møter svært mange i døra (bokstavlig talt) og opplever at det er stor konkurranse. De forteller andre om dette og det brer om seg. Ganske raskt føler du at hvis du skal kjøpe deg bolig nå så må du virkelig by, for å vinne budrunden

(og ja det heter budrunde, ikke budkrig - det handler ikke om liv eller død).

Så mitt råd til deg nå hvis du er på boligjakt er å tørre å være en ulv! Ikke hør på saueflokken og ikke tenk som en sau. Det vil finnes gode muligheter nå fremover også, men de er ikke mange. Men det kan være at du er på utkikk etter den ene leiligheten eller det ene huset som ingen andre liker. Akkurat nå.

Da skal du ikke være redd fordi du er den eneste som liker det huset. For da må det jo være noe galt med det, ikke sant? Nei, det må ikke det. Kanskje er det bare rett for deg. Venter du da, så kommer det noen andre og så fikk du det du ville. Noen andre som også likte det. Og så ble det dyrere, eller ennå verre. Du tapte budrunden.

Lykke til :) PS! skal du høre på råd fra venner og familie, så sørg for å vite om vedkommende faktisk har grunnlag for å kunne noe om det du lurer på.

Just sayin' ;)Ladebekken 9A i Trondheim

431 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page