top of page

"Jeg vil jobbe med eiendom"

Fascinasjonen for eiendom er stor. Stor i verden. Stor i Norge. Mange ønsker å drive med eiendom. Mange vil tjene penger på eiendom. Mange vil jobbe med eiendom. Sier de. Eller vil de det? Er du en av dem? Vil du også jobbe med eiendom?Et av de mest stilte spørsmålene jeg får er;

"Jeg vil jobbe med eiendom, hvordan gjør jeg det?" eller

"Jeg vil jobbe med eiendom, hvordan kommer jeg i gang?".


Det er få, eller ingen, som kan (mye om) eiendom som stiller et slikt spørsmål. Så jeg trenger egentlig ikke å spørre så mye om erfaringsgrunnlaget ditt når du spør slik. For all del, jeg kan forstå hvor spørsmålet kommer fra. Men det er ikke helt enkelt å gi et godt, eller enkelt svar. For jeg vet ikke helt hva du mener.


For, hva mener du egentlig? Vil du jobbe med eiendom eller vil du tjene penger på eiendom?

For det er 2 vidt forskjellige saker. Jeg prøver ikke her å være ufin i dette innlegget, jeg prøver bare å synliggjøre at det er mange måter å gjøre dette på, og at du kanskje også skal reflektere over hva du ønsker. For det er mange måter å løse dette på. Ingen er riktig. Det handler om hva du vil. Folk er forskjellige. Du vet best hva du er best til.


Eiendomselskap/ utbygger

Mange jobber med eiendom. Et eiendomsselskap eller en utbygger trenger mange funksjoner. Mange roller skal fylles. En stor utbygger kan ha sekretær, kontormedarbeidere, sivilingeniører i mange ulike roller og salgs- og markedsavdeling. Bare for å nevne noen få. Alle disse jobber med eiendom. Du trenger ikke å investere en krone. Du er ikke investor, men du jobber med eiendom.

Noen av disse jobbene krever spesiell utdanning, men ikke alle. Det er ingen gylden regel for hvordan de ansetter. Dette kommer helt an på firma og stilling. En akkvisisjonssjef (leter etter tomter til nye prosjekter)

En prosjektutvikler

En prosjektleder

En prosjektsjef En markedssjef En salgsleder Er det dette du tenker på?


Entreprenør og under entreprenør

Entreprenører jobber med eiendom. Hovedentreprenører brukere underentreprenører og leverandører. Alt ifra betong arbeideren, tømreren, rørleggeren og til elektrikeren. Bare for å nevne noen få. Alle disse jobber med eiendom. Noen av disse jobbene krever spesiell utdanning, men ikke alle. Det er ingen gylden regel for hvordan de ansetter. Dette kommer helt an på firma og stilling.

Er det dette du tenker på?


Eiendomsmegling

Eiendomsmeglere jobber med eiendom. Det krever 3 års utdanning på BI, pluss 2 års praksis for å bli eiendomsmegler i Norge. Alle disse jobber med eiendom. Det er likevel ingen gylden regel for hvordan de ansetter. Dette kommer helt an på firma og stilling.

Men de fleste ansetter kun studenter fra BI eller allerede kvalifiserte eiendomsmeglere.

Er det dette du tenker på?

Noen sier at de vil gjøre det jeg gjør. Ikke glem at jeg jobbet som eiendomsmegler i over 16 år først. Totalt 20 år med ulike roller innen eiendom, FØR jeg begynte med det jeg gjør nå. Og det verste, i 16 av de årene hadde jeg næringsforbud*, dvs. store begrensninger rundt hva jeg selv kunne investere i. * Eiendomsmeglere har ikke lov til å kjøpe, selge og utvikle eiendom. Du kan kun kjøpe noen få utleieeiendommer for varig besittelse. Ikke trade eller flippe eller noe som ligner spekulasjon. Dette for å sikre meglers uhildete rolle i eiendomstransaksjoner.


Næringsmegling

Næringsmeglere jobber med eiendom. Næringsmeglere er ikke underlagt de samme kravene som boligmeglere, men det er ofte et mye trangere nåløye å slippe til som næringsmegler.

Er det dette du tenker på?


Eiendomsforvaltning

Mange selskaper driver med eiendomsforvaltning.

De kan ha små bygg, store bygg, boligbygg og næringsbygg. De har folk i administrasjon, vaskere, vaktmestere osv. Bare for å nevne noen få. Alle disse jobber med eiendom. De eier sjelden byggene sine selv, de jobber for noen andre. Noen av disse jobbene krever spesiell utdanning, men ikke alle. Det er ingen gylden regel for hvordan de ansetter. Dette kommer helt an på firma og stilling.

Er det dette du tenker på?


Mange veier til Rom Vil du jobbe med tomteutvikling, prosjektutvikling, utbygging, kjøp/salg, utleie eller forvaltning?

Eller vil du være investor?

Du begynner å skjønne hvor jeg vil nå. Håper jeg. For eiendom er ikke eiendom. Og spørsmålet; "jeg vil jobbe med eiendom, hvordan gjør jeg det" har 25 forskjellige svar.

Ikke vet jeg svaret på alt heller.

For jeg kan mye om eiendom, men det betyr ikke at jeg kan mye om hvordan du skal gå frem for å få jobb i noen av de yrkene jeg nevnte ovenfor. Jeg har min vei, andre har mange andre veier inn.


Fellesnevneren - kompetanse

En fellesnevner vil dog være at du kan noe. Ingen ansetter noen idag uten verken erfaring eller utdanning. Helst vil de ha begge deler, men er du heldig kan kompetanse erstatte manglende utdanning.

Hos noen.

Men ingen ansetter noen bare fordi de har "lyst til å jobbe med eiendom". Håper du forstår det.

Det blir litt som å tro på at det finnes en pille som kan fikse alt. Verden funker ikke sånn. Så slutt å lete etter den magiske pillen. Ta aktive grep. Vil du drive med eiendom så må du begynne å lese, lytte eller snakke med folk. Engasjere deg for å utvide kompetansen din.

Eiendomshjørnet er ment å være en slik plass.

Jeg synes det er riktig å gå gjennom hele bransjen slik jeg gjorde over her. Slik at du reflekterer over hva det er du egentlig vil. For jeg har en mistanke om at du egentlig ikke "vil jobbe med eiendom". Du ønsker å være en investor.

Eie eiendom. Ha leieinntekter eller andre inntekter av eiendom.

Slik at du kan leve slik du ser at andre som driver med eiendom kan.

Være fleksible og fri.

Bestemme sin egen hverdag.

Ha løpende inntekter hver måned. Hvorvidt den kan defineres som passiv er en annen diskusjon, men den lar vi ligge idag. Men inntektene kommer fast hver måned. Du kan gjøre andre ting, mens leieinntektene kommer uansett. Det tror jeg er det du egentlig spør om. Hvordan blir jeg investor? Men jeg kan selvsagt ta feil. Noen vil også jobbe med eiendom. Du må avklare hva det er du mener. Da er det også mulig å bistå deg på veien mot målet ditt.


Felles for alt. Du må ha kompetanse.

Du blir ikke investor uten kompetanse.

Du kan ikke leve av eiendom uten å ha kompetanse.

Du kan selvsagt bare kjøpe deg en eiendom, leie den ut og så kalle deg investor. Men hvis du ikke vet hva du holder på med, så vil det fort stoppe av seg selv.

Du kjøper fort feil eiendom. Får ikke skalert. Får ikke den kontantstrømmen du trenger.

Eller cash flow. Som vi eiendomsinvestorer liker å kalle det. Så du trenger kompetanse. Du må ikke være ekspert. Du kan lære litt først. Så mer underveis.

Heldigvis for deg så finnes det måter å tilegne deg kompetanse.

Slik kunnskap som du trenger nå.

Eiendomshjørnet er etablert for alle som vil lære seg om eiendom. Det er en møteplass for eiendomsinvestorer.

Her kan du være helt nybegynner og få tilgang på kunnskap


Eiendomshjørnet hjelper deg å komme i gang med ditt første kjøp og hvordan du skal finansiere ditt neste.


Fra nybegynner til ekspert.

Her finner du likesinnede som kan hjelpe deg på din eiendomsreise. Det spiller ingen rolle om du har noe kunnskap fra før, eller om du er helt fersk.

Men du bør ville det.

Faktisk være villig til å gjøre noe for å lære. Da vil kunnskapen være tilgjengelig for deg.


Har du lyst til å lære mer så håper jeg vi treffes på Eiendomshjørnet 😀

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page