top of page

Ny bok og en generell oppdatering

Det har skjedd mye siden sist jeg skrev et innlegg her på bloggen.

Så det er på tide å ta en fot i bakken og gi dere en liten oppdatering. Mange av leserne her ønsker at jeg deler oftere, mens andre trolig er happy med at det kommer innlegg bare innimellom. Selv vingler jeg litt fra det ene til det andre. Målet mitt for 2021 var å skrive 1 godt blogginnlegg pr. måned. Jeg har ikke sjekket status, men tror at dette er et av få mål satt for 2021 som jeg ikke når.

Mer om det senere.

Her kommer en liten oppdatering fra meg.

Utleieguiden - AS spesial Rett etter at jeg lanserte Utleieguiden - boligutleie fra A til Å ifjor, 15. november 2020, så bestemte jeg meg for at neste gang jeg skulle skrive en bok så skulle jeg gjøre det annerledes.

  • Jeg skulle ikke la bok skrivingen ødelegge for jevnlige blogginnlegg. Det feilet.

  • Jeg skulle ikke gjøre alt selv. Jeg skulle bruke ressurser som kan dette. Det feilet.

  • Jeg skulle ikke gi ut boken selv, jeg skulle bruke et normalt forlag. Det feilet.

Jeg ga ut boken selv, gjennom eget forlag og gjorde alt selv - også denne gangen. Det eneste jeg fikk bistand på var korrekturlesning, som sist.

Til å være en som gir andre råd er jeg svært dårlig til å følge egne råd. Hvorfor endte jeg opp med å skrive oppfølgeren, Utleieguiden - AS spesial, helt alene?

Det er flere ting. For det første så trodde jeg ikke at jeg kom til å skrive en ny bok i 2021.

Så tidlig etter min første bok.

Til det så brukte jeg for mye tid på den første, så jeg ville egentlig vente litt.

Men så er det noe med timing.

Det tok ikke så lang tid etter at jeg slapp den forrige boken før tilbakemeldingene strømmet på. Først mange gode og svært hyggelige positive tilbakemeldinger på Utleieguiden - boligutleie fra A til Å, så kom de neste spørsmålene knyttet til hva de skulle gjøre videre. Mange ble stoppet av boliglånsforskriften. Andre hadde nådd grensen for hva de kunne gjøre privat. Jeg opplevde en enorm etterspørsel etter mer info om det å investere gjennom aksjeselskap. Samtidig med dette fikk jeg inntrykk av at det eksisterte mye manglende kunnskap og til tider vranglære om det å investere gjennom AS. Jeg merket (igjen) at her er det et felt jeg kan mer om enn mange. Jeg synes jo dette er litt rart, for jeg ser ikke på meg selv som noen ekspert innen verken eiendom, utleie eller investering gjennom AS. Likevel er det mange andre som ser på meg litt sånn. Det er nok fordi jeg kan mer enn de kan, og i tillegg er jeg villig til å dele. Det er så mange som er så utrolig flinke til dette, som jeg ser opp til og prøver å lære av. Men ingen av dem deler noe rundt dette.

Jeg begynte derfor å notere ned stikkord til hva folk lurte på.

Tenkte på hva en bok om investeringer gjennom AS måtte ha med.

Jeg sjekket litt ut rundt det å bruke redaktør, profesjonell korrekturleser, forlag etc. Jeg vurderte ikke å gå til et stort forlag, for jeg har ikke noe tro på at de vil være med på å gi ut en bok med et såpass snevert nedslagsfelt. For selv om jeg opplever stor respons på dette temaet, så er vi fortsatt få i Norge som ser på eiendom som en investering.

De fleste ser på eiendom kun som en plass å bo og det er alt.

Så potensialet for å selge mange bøker er ikke veldig stort. Da kommer vi inn på den viktigste grunnen til at jeg igjen har gjort alt selv.

Kostnadene. Jeg sjekket ut diverse nettbaserte tjenester, hvor du kan kjøpe deltjenester.

Redaktør. Språkvask. Korrekturleser etc.

En redaktør ville kostet meg ca. 30-40.000,- Korrekturleser ganske mye mindre, men likevel noen tusen. Osv. osv. Jeg kan ikke forvente å selge mer enn noen hundre bøker og da kan jeg ikke bruke slike summer. Bare trykkingen av den nye boken koster meg kr. 50.000,- I tillegg koster det penger å ha bøkene liggende hos Forlagssentralen og den jobben de gjør med å sende ut bøkene etc. Men jeg ikke ville vært uten den hjelpen. Regnskapsfører bruker en del tid (vi har lagt boken i eget forlag og eget selskap).

Det er et godt eksempel på at man må bruke penger for å tjene penger. Men det er også et godt eksempel på at det er lurt å betale andre for å gjøre deg selv så lite viktig i egen forretning som mulig. Så du kan gjøre andre ting. Ting du sikkert er bedre på og kanskje også liker bedre. Det å sende ut bøkene selv hver søndag, som jeg gjorde i starten, ble raskt en av ukens minst lystbetonte oppgaver.

Jeg kunne solgt boken kun som en e-bok for det krever ingenting.

Alt er automatisert.

Men jeg liker selv å lese papirbøker og jeg opplevde med den første boken at jeg når et annet marked når jeg hadde en fysisk bok. Derfor bestemte jeg meg fort for å gjøre det samme som sist. En e-bok versjon for alle de som ønsker å lese det og en fysisk papirbok for de som foretrekker det.

Jeg hadde oppskriften fra sist.

Bestemte meg for at jeg kunne bruke Utleieguiden navnet som sist.

Samme mal, bare med endret farge. Alt for å gjøre det enkelt. REMA prinsippet.

Det enkle er ofte det beste.

Brikkene falt på plass og jeg bestemte meg for å bare begynne å skrive og se hva det førte til. Dette var i mars 2021.

I november var jeg ferdig. 15 dager etter at jeg trodde jeg skulle være ferdig.

1. desember ble den nye boken lansert.

Utleieguiden - AS spesial.
Boken for alle som vil lære mer om eiendomsinvesteringer i aksjeselskap. 
En ferdig guide med alt du trenger for å starte opp ditt eget aksjeselskap. 

Har du ikke kjøpt den så finner du den her: 
Kjøp Utleieguiden - AS spesial 

Det var mye mer arbeid med denne boken.

Utleieguiden - boligutleie fra A til Å kom mer på et løpende bånd. Det meste i den boken sitter i ryggmargen min, det var egentlig bare å skrive det ned og så få strukturert innholdet. Nå var det litt verre. Både struktureringen og skrivingen. Det krevde mer research. Mer snakk med andre. Rett og slett litt mer krevende. Den ble også lengre. Flere sider.

Noe skyldes at jeg har økt skriftstørrelsen 1 hakk, fordi noen påpekte at de synes den første var litt vanskelig å lese pga. små bokstaver. Men det meste av endringen skyldes mer innhold. Det er også grunnen til at boken koster 50,- mer enn den første. Trykk kostnaden har også gått opp, uten at jeg har korrigert for det i prisen.


Som jeg har delt på Twitter så tjener jeg nå penger på boksalget. Uten at det på noe tidspunkt har vært driveren. Det er godt å få noe igjen for alle timene med skriving og planlegging, det skal jeg innrømme, men den viktigste driveren er fortsatt å kunne dele kunnskap.

Den gleden jeg føler når jeg kan lese at andre har brukt deler av bøkene til å komme seg videre er ubeskrivelig.

Det gjør det lett å fortsette å dele.

Selv om jeg vet at jeg, også gjennom min massive offentliggjøring av alt jeg gjør, trigger misunnelses-genet i mange. Spesielt de som følger meg fordi de kjenner meg fra før.

Nye følgere og lesere har et mer profesjonelt forhold til dette.

Du som er i den kategorien har aktivt valgt å følge meg fordi du mener jeg har noe å bidra med.

Mange av de som er venner og kjente har bare fulgt meg fordi vi kjenner hverandre fra et eller annet punkt i livet.

Da blir endringen fra gamle "bare privat Pål" til den nye "offentlige Utleieguiden og investor Pål" for mye for noen. Jeg håper at flest mulig av de jeg irriterer avfølger meg og bruker tiden sin på noen som faktisk motiverer dem og gir dem energi. Det håper jeg mest for deres del, ikke for min egen. For når jeg får sure kommentarer eller teite ironiske kommentarer så vet jeg at det er et tegn på at jeg holder på å lykkes med noe.

Jeg er i ferd med å skille meg ut.

Jeg går utenfor A4 boksen.


Da får man ikke gjøre i Norge, uten at noen synes det er feil. Men det er helt greit at noen synes det. Det er deres sak. Nok om det.


Eiendomsmiljøet i Norge Det kule nå er at det er i ferd med å etablere seg et miljø blant mange av de som investerer i eiendom og de som deler kunnskap om dette.

Du har Rajeev Lehar med Eiendomskoden og Nikolaos Farmakis med Smart Utleie som er 2 som begge driver med konsulenttjenester og kurs for de som vil lære mer. Så har du Karl Erik Daniel Öberg Hallin som gjennom 2021 har startet opp Podcasten Fastighetsprinsen.

En podcast inspirert av amerikanske Bigger Pockets.

Laget for at Daniel skal lære seg mer om eiendom og kunne bygge seg opp som eiendomsinvestor, samtidig som har lar alle lytterne få lære underveis. En podcast jeg var så heldig å få delta i.

Har du ikke hørt den kan du høre den her:

Foreløpig så er dette miljøet fragmentert og delt, men alle har (som jeg opplever det) et genuint ønske om at andre skal få muligheten til å lære seg om eiendom. Slik at flere kan oppnå drømmen om å jobbe med eiendom. Spennende tider.

Boligmarkedet akkurat nå

Ellers skjer det alltid mye spennende på eiendomsmarkedet og denne høsten har vært preget av høye strømpriser, litt nedgang i boligprisene i deler av landet, mens andre byer fortsatt stiger. Det vil alltid være muligheter for en eiendomsinvestor. Men du skal også holde hodet kaldt i tider som nå.

Det har vært en eufori i deler av markedet og mye går dyrt nå. Nybygg markedet i Trondheim nå er helt ellevilt. Øvre Nyhavna solgte 163 av 170 leiligheter på forhåndssalg i byggetrinn 5. Smak på de tallene.

163 av 170.

Det er et stort byggetrinn i seg selv. Og et helt vilt antall solgte før offisiell salgsstart. Trinnet var det dyreste på Nyhavna og en av de dyreste i Trondheim noensinne i snittpris. Tårn 12 på Nye Lilleby ble brukt som forklaring på det høye prisnivået. Det ikke alle er klar over er at Tårn 12 er rimeligere i pris, hvis man ser bort fra de aller øverste etasjene, hvor prisen er strukket helt hinsides.

Det mange heller ikke har tenkt så mye på er at det er de delene av Tårn 12 som ikke er solgt ennå. Det har stått store og dyre leiligheter usolgt på Nye Lilleby før. Det kan skje igjen.

Jeg sitter ikke inne med en fasit.

Jeg ber bare deg som leser om å være forsiktig.

Vi har hatt tider før der "alle" trodde det var enkelt å tjene penger på videresalg av nybygg før overtakelse.

Ikke "alle" endte opp med å tjene penger.

Så gjør dine egne vurderinger.

Ha en back up plan og ikke kjøp bare fordi at alle andre gjør det. Ha en strålende førjulstid og god jul når den kommer 😀
Siste innlegg

Se alle

2 Comments


Amir Vuckic
Amir Vuckic
Dec 20, 2021

Gratulerer med ny bok👏😊 Gleder meg til å lese den

Like
Pål Restad
Pål Restad
Dec 20, 2021
Replying to

Takk for det Amir, og takk for at du har kjøpt også denne :) Håper du blir like fornøyd med denne 😀

Like
bottom of page