top of page

Utleier har egen nøkkel til utleieobjektet

Driver du med utleie så har du trolig (forhåpentligvis!) egen nøkkel til utleieobjektet. Slik at du har mulighet for å gjennomføre teknisk tilsyn, slippe inn nødvendige håndverkere og slippe til interessenter på visning de siste 3 månedene før leieforholdet slutter.

Jeg regner med du har det. Hvis du ikke har det, så bør du ihvertfall begynne med det. Det er smart.

Utleier har egen nøkkel til utleieobjektet

Men, vet du at det må stå i husleiekontrakten din at utleier disponerer egen nøkkel? Ikke jeg heller, før inntil ganske nylig. Men slik er det altså. Og til dere kverulanter der ute, ikke spør meg om hvor dette står eller lovhjemmel etc.

Det er ikke viktig. Jeg har ikke funnet på dette selv 😀 Det kommer fra en av de aller mest respektable advokatfirmaene i Oslo. Så mitt tips til deg er da å inkludere dette i alle nye kontrakter.

Ikke bry deg om alle de enhetene du allerede har leid ut. Dette er ingen stor sak. De fleste leietakere forventer nok at utleier har egen nøkkel. Men det kan være greit å legge dette til i din standard tekst som du har med på alle leiekontrakter. Så er du 100% sikret i fremtiden. Vår standard melding (som ligger under punktet Partene har i tillegg avtalt følgende) ser nå slik ut: Utleier har utformet et eget infoskriv til alle leietakere hvor det står beskrevet hvilke jevnlige rengjøringsrutiner som forventes fulgt av leietaker, for å sikre korrekt vedlikehold av leiligheten og redusere slitasje og faren for skader på våtrom mm. Dette ligger ved etter kontrakten.

Utleier har 1 egen nøkkel til leiligheten i fall det blir behov for å låse inn tekniske fagfolk, tilgang til teknisk rom eller ved andre varslede behov. Nøklene blir ikke brukt uten varsling.


Melding slutt.

Og merk deg det siste i meldingen. Ingen liker en utleier som plutselig låser seg inn. Det er ulovlig. Du vil ikke være den utleieren. Det er ikke “ditt hus” når du har leid det ut. Du har ikke tilgang, med mindre det er saklige grunner til det. Og uansett saklig grunn så finnes det få grunner som tillater deg å låse deg inn uten varsling til leietaker på forhånd. Det var alt. Bare et lite råd på veien mot smertefrie utleieforhold 😀


591 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page